Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ορυκτά καύσιμα εναντίον ΑΠΕ, σημειώσατε: 1

Έτσι είδε η Greenpeace την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030. Κάνοντας λόγο για νίκη στον πρώτο γύρο, της βαριάς βιομηχανίας και του λόμπι ορυκτών καυσίμων, η Greenpeace χαρακτήρισε αναιμικό το στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης σε ποσοστό 27% έως το 2030. Παράλληλα θεωρεί ότι ο στόχος 40% για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου υπολείπεται κατά πολύ αυτού που επιτάσσει η επιστήμη και ακυρώνει την ίδια τη δέσμευση της Ευρώπης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τους +2°C.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις του εκπρόσωποι της Greenpeace, «Δυστυχώς το λόμπι των ορυκτών καυσίμων και της βαριάς βιομηχανίας κέρδισε τον πρώτο γύρο αφού το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής δεν είναι παρά ένα ξεπούλημα προς τα συμφέροντά τους. Η αδράνεια που προτείνει η Επιτροπή έχει τεράστιο κόστος και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς οι πολίτες και τα παιδιά μας. Λιγότερες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, επιδείνωση της κρίσης με λιγότερες θέσεις εργασίας, αυξημένη θνησιμότητα από τη ρύπανση και – πλέον – σοβαρή απειλή από την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας.»

Το λόμπι των ΑΠΕ λοιπόν καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων.

Επειδή όμως η ζωή κάνει κύκλους, πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν είχαν τεθεί οι περίφημοι στόχοι 20-20 για το 2020, τότε το λόμπι των ορυκτών καυσίμων κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εξυπηρετούσε τα λόμπι των ΑΠΕ.

Αλήθεια, τους πολίτες της Ευρώπης ποιο λόμπι τους εκπροσωπεί;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων