Ολα στον προεκλογικό αγώνα χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ. Οπως η ανέγερση ή μη του τζαμιού στην Αθήνα στόχευε σε συγκεκριμένες ομάδες προς άγραν ψήφων, έτσι και στην Τουρκία τίθεται με πάθος από την πλευρά Ερντογάν και του κόμματός του η μετατροπή της Αγια- Σοφιάς από επισκέψιμο μνημείο σε τζαμί.
Τι κι αν είναι κηρυγμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευόμενο από την ΟΥΝΕ-ΣΚΟ; Παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από ομάδα διανοουμένων της γείτονος, ο Ερντογάν εντείνει τις δράσεις του μιας και φημολογείται ότι χρειάζεται ένα 7% προκειμένου να επανεκλεγεί, και αυτό επιθυμεί να το αντλήσει από νέους ψηφοφόρους φανατικούς ισλαμιστές. Εχει δώσει μάλιστα ραντεβού την ερχόμενη Τετάρτη στην Αγια-Σοφιά, ημέρα σημαδιακή – είναι η επέτειος άλωσης της Πόλης, την οποία γιορτάζει ανελλιπώς κάθε χρόνο. Κάλεσε ισλαμιστές ηγέτες να προσευχηθούν μέσα στην εκκλησία, προβάλλοντας έτσι την ειλημμένη απόφασή του να αρθεί η μουσειακή χρήση του μνημείου και να επιστρέψει η λατρευτική. Η Αγια-Σοφιά λειτουργεί ως επισκέψιμος μνημειακός χώρος από το 1935, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Οι ισλαμιστές όμως θέλουν να μη λησμονηθεί ότι μετά την Αλωση της Πόλης ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε εκεί και τέλεσε την πρώτη λειτουργία της ως μουσουλμανικού τεμένους.
Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να κατεδαφίσει το κεμαλικό κράτος, επιθυμεί να ανατρέψει αποφάσεις κοσμικού χαρακτήρα. Κι όσο να φαντάζει εξωφρενικό για τα μάτια όλων των πολιτισμένων λαών το πισωγύρισμα που επιδιώκει, δεν πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν εκπορεύεται από έναν πολιτικό που δεν δίστασε να διακόψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε; Οι τουρκικές εφημερίδες, επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν επιζητά την αντιπαράθεση με τη Δύση, θεωρώντας τη ως τη μοναδική επιλογή για να κερδίσει τις εκλογές. Με δήθεν αντίδωρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (που έχει ζητήσει από την Τουρκία μέχρι και ο Ομπάμα) σκοπεύει να εξαγγείλει τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, αποδεχόμενος πρόταση ενός εθνικιστή βουλευτή που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί με δημόσια προσευχή δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μπροστά από την εκκλησία στα τέλη Αυγούστου, κατά την έναρξη του Ραμαζανιού.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η επανακατασκευή του μεντρεσέ (εκκλησιαστικού σχολείου) που υπήρχε κάποτε δίπλα στην Αγια-Σοφιά, σύμφωνα με το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) Τουρκίας. Ο μεντρεσές κατεδαφίστηκε επί Κεμάλ ενώ είχε ανεγερθεί τον 16ο αιώνα. Η ανέγερσή του τώρα, πλάι σε ένα κηρυγμένο μνημείο, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς συνθήκες προστασίας μνημείων.
Η χώρα μας δεν φαίνεται να αντιδρά επισήμως σε όσα εξυφαίνονται στη γείτονα. Δεν προβαίνει σε καμία διαμαρτυρία στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα και δεν έχει έως τώρα προσφύγει ούτε στα αρμόδια όργανα της ΟΥΝΕΣΚΟ που οφείλουν να προστατεύσουν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Αγια-Σοφιά.