Με παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη έληξε, επί του παρόντος τουλάχιστον, το «δράμα» της περίφημης τροπολογίας για το ύψος της … ταρίφας που θα εισπράττεται από φωτοβολταικά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου για το fast track.
Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε υψηλότατη, σε σχέση με τα ισχύοντα, αποζημίωση για την ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα αυτά. Πιο συγκεκριμένα προέβλεπε ότι οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα 60 MW και να λάβουν τιμή 350 ευρώ ανά MWh, ή να προχωρήσουν το σύνολο της αρχικής επένδυσης, δηλαδή να εγκαταστήσουν φωτοβολτιακά πάνελ συνολικής ισχύος 300 MW (πρόκειται για δυο έργα από 300 MW το καθένα) με την τιμή που ισχύει σήμερα μετά τα αλλεπάλληλα κουρέματα και η οποία είναι 95 ευρώ ανά MWh.
Ακολούθησε ο «κακός χαμός».
Δημοσιεύματα περί φωτογραφικής τροπολογίας που ευνοεί τα συμφέροντα των εταιριών Silcio (του ομίλου Κοπελούζου- Διεθνή Τεχνική) και Spes Solaris (του ομίλου Παναγάκου) οι οποίες έχουν λάβει τις εγκρίσεις για ένταξη των δυο έργων στο fast track και οι οποίες ελέγχουν τις μονάδες παραγωγής του εξοπλισμού για την κατασκευή τους. Αλληλοκαταγγελίες μεταξύ βουλευτών τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Διαμαρτυρίες εργαζομένων που ζητούσαν στήριξη των μονάδων παραγωγής προκειμένου να διασφαλίσουν τη δουλειά τους. Βουλευτές οι οποίοι υπέγραφαν αρχικώς την τροπολογία και εν συνεχεία απέσυραν την υπογραφή τους. Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μετά βδελυγμίες αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση με την τροπολογία. Αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς των επενδυτών σε φωτοβολταικά έργα και άλλα πολλά παραδοσιακά ελληνικά…
Τη λύση έδωσε τελικώς ο Γιάννης Μανιάτης, που ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία και να συζητηθεί σε μετέπειτα φάση, το πώς θα μπορούσαν να στηριχθούν τα δυο εργοστάσια φωτοβολταϊκών.
Ανεξαρτήτως του ποιο ήταν το σωστό και ποιο το λάθος στην όλη υπόθεση, και από αυτή προκύπτει πως το βασικό αιτούμενο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι: Σταθερός και μακρόπνοος σχεδιασμός. Κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τροπολογίες και μπαλώματα στη νομοθεσία.