Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε μαθήτρια που επιτέθηκε στο Ισλάμ: Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα

Mια 16χρονη μαθήτρια που μίλησε μέσω βίντεο κατά των θρησκειών, έσπευσε να υπερασπισθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η υπόθεση της 16χρονης Μίλα ξεκίνησε όταν η ίδια έκανε ένα live μέσω Instagram τον Ιανουάριο προκειμένου να ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη. Σε εκείνο το live ένας Μουσουλμάνος την αποκάλεσε «βρωμιάρα λεσβία» προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της. Μεταξύ άλλων είπε ότι «το Ισλάμ είναι θρησκεία μίσους, σιχαίνομαι τις θρησκείες».

Το βίντεο της Μίλα ξεκίνησε δημόσια συζήτηση στη Γαλλία, κάποιοι της έστειλαν ακόμα και απειλές θανάτου,  με αποτέλεσμα να παρέμβη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας ο οποίος επέκρινε την μαθήτρια τονίζοντας ότι όσα υποστήριξε αποτελούν «επίθεση στην ελευθερία της συνείδησης», αλλά παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές εναντίον της.

Οι εκπαιδευτικές αρχές έκτοτε βρήκαν άλλο σχολείο για την έφηβη κρίνοντας πως απειλείται η ζωή της.

«Στη συζήτηση αυτή αγνοούμε το γεγονός ότι η Μίλα είναι ανήλικη. Της οφείλουμε προστασία στο σχολείο, στην καθημερινότητά της, στις κινήσεις της» δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Dauphiné Libéré. «Η αναγκαιότητα να υπάρχει καλύτερη προστασία για τα παιδιά είναι διαφορετική από την κριτική στις θρησκείες. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: έχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία, στην κριτική, στην σάτιρα για τις θρησκείες. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η πρόκληση μίσους και η επίθεση στην αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε» πρόσθεσε ο Μακρόν επικροτώντας την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για την Μίλα.

Η γαλλική δικαιοσύνη από την πλευρά της διεξάγει δύο έρευνες: η πρώτη αφορά τις απειλές κατά της 16χρονης και η δεύτερη εξετάζει αν με τα όσα είπε προκάλεσε θρησκευτικό μίσος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων