Πονοκέφαλο προκαλεί στην Πρωτοβουλία η τοποθέτηση του Βασίλη Δολμά στη θέση του Αντιπροέδρου της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο «συνταξιούχος», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής, Βασίλης Δολμάς φαίνεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του olympia.gr να έχει καταδικαστεί σε ποινή έξι περίπου ετών για εμπορία ναρκωτικών, αφού στο εξοχικό του βρέθηκαν ποσότητες χασίς και ηρωίνης καθώς και 69 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Η αρχική καταδίκη που αποφάσισε το Τριμελές Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ήταν 6 χρόνια και 4 μήνες ωστόσο ο κατηγορούμενος εξέτισε τη μισή θητεία στις φυλακές των Διαβατών και την άλλη μισή με τη μορφή της κοινωνικής εργασίας.
Ο Βασίλειος Δολμάς, τοποθετήθηκε το 1985 από τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κατσιφάρα, στη θέση του Προέδρου της ΔΕΘ. Εκεί ήταν μέχρι και το 1989.
Το 1995 ο Β. Δολμάς ιδρύει, μαζί με την εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλο της Πρωτοβουλίας, Αλίκη Μπαρζιλάι και άλλα τρία άτομα, τουριστική εταιρία.
Τον Ιούνιο του 2002 συλλαμβάνεται για εμπορία ναρκωτικών. Καταδικάζεται σε 6 χρόνια και 4 μήνες φυλάκισης. Τον Φεβρουάριο του 2012, το όνομά του εμφανίζεται σε απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την πρόσληψη 610 συμβασιούχων στην διεύθυνση Καθαριότητας. Τον Ιούνιο του 2013 τοποθετείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 2013, κατέχει θέση Αντιπροέδρου.
Λίγα λόγια για την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε
Ιδρύθηκε ως πολυμετοχική/διαδημοτική το 1994 με τον τίτλο «Φυσικό Αέριο Μακεδονίας Α.Ε.» και σκοπό την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων του φυσικού αερίου. Πριν λίγα χρόνια, όντας ανενεργή ως προς το αντικείμενό της, μετονομάσθηκε σε Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών των Ο.Τ.Α είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μόνος από τους συνολικά 21 μετόχους, τον Μάιο του 2013 κάλυψε το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Διαδημοτικής Εταιρείας, αποκτώντας 4.093 νέες μετοχές έναντι 360.000€. Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή διαχειρίζεται, με την δική της αντίληψη, χωρίς λογοδοσία, κονδύλια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όντας ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και όχι Ν.Π.Δ.Δ. Ακόμα, μπορεί να διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια προβολής και διαφήμισης, όχι μόνο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και άλλων φορέων, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος π.δ/τος 261/1997, περί κρατικής προβολής και διαφήμισης. Επίσης, η εν λόγω εταιρεία δεν υπόκειται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέλος, δεν αναρτά στη «Διαύγεια» τις αποφάσεις και τις διαχειριστικές πράξεις της.
Τι λέει η Πρωτοβουλία
Η Karfitsa επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Σπύρο Πέγκα ο οποίος διέψευσε πως ο Βασίλειος Δολμάς έχει καταδικαστεί και δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο. Είναι λάθος η πληροφορία και κακόβουλη και θα πρότεινα κάποιος να το διαχειριστεί με πολύ προσοχή, αν δεν θέλει να έχει συνέπειες». Επίσης σε σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν ζητούνται αντίγραφα ποινικού μητρώου από όσους συμμετέχουν στο ΔΣ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Είναι ντροπή για όσους ανακινούν αυτό το θέμα». Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χρήστος Μάτης πάντως, στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο, έθεσε ένα πολύ περίεργο ερώτημα που ίσως παραπέμπει στην υπόθεση: «Υπάρχει στέλεχος στο δήμο, οι ικανότητες του οποίου εκτιμήθηκαν στο πρώτο δίμηνο που δούλεψε ως εργάτης καθαριότητας;». Το ερώτημα συνδέεται ίσως με την τοποθέτηση του κυρίου Δολμά στο ΔΣ της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής έπειτα από υπηρεσία δύο μηνών στην Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κώλυμα
Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ. αρ. 1492 της 17 Αυγούστου 2007, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών έχουν κώλυμα συμμετοχής σε διοικητικά συμβούλια δημοτικών, κοινωφελών επιχειρήσεων. Το ερώτημα είναι αν η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή υπάγεται σε αυτό το καθεστώς καθώς είναι ανώνυμος εταιρία. Ωστόσο, αν ισχύει το γεγονός της καταδίκης, τίθεται και ηθικό ζήτημα. Η εταιρία διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και μάλιστα χωρίς να έχει υποχρέωση δημοσίευσης των δαπανών στην Διαύγεια και σε καιρούς πονηρούς, όσοι βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να είναι άμεμπτοι.
Δείτε τα σχετικά έγγραφα: