Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Πάπας επιτίθεται στην ειδωλολατρία του χρήματος

O Πάπας Φραγκίσκος καλεί σε ανανέωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επιτίθεται κατά του αχαλίνωτου καπιταλισμού που τον χαρακτηρίζει «μια νέα τυραννία», προτρέποντας τους ηγέτες παγκοσμίως να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Ο Πάπας εκφράζει αυτές τις απόψεις σε ένα κείμενο 84 σελίδων, που είναι γνωστό ως ‘αποστολική προτροπή’, και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Το κείμενο βασίζεται στα κηρύγματα του από τότε που ανήλθε στο αξίωμα του Πάπα, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας τα τελευταία 1300 χρόνια.

Στο κείμενο, ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε κριτική στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, επιτιθέμενος στην «ειδωλολατρία του χρήματος» και εκλιπαρώντας τους πολιτικούς να εξασφαλίσουν σε όλους τους πολίτες «αξιοπρεπή εργασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη».

Κάλεσε επίσης τους πλούσιους ανθρώπους να μοιράζονται τον πλούτο τους. «Ακριβώς όπως η εντολή ‘Ου φονεύσεις’ θέτει ένα σαφές όριο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε απαγορεύεται σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει», αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος στο κείμενο που αναρτήθηκε την Τρίτη.

«Πώς γίνεται να μην αποτελεί είδηση όταν ένας ηλικιωμένος άστεγος πεθαίνει από το κρύο, αλλά είναι είδηση, όταν η χρηματιστηριακή αγορά χάνει 2 μονάδες;»

Ο Πάπας αναφέρει ότι η ανανέωση της Εκκλησίας δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και το Βατικανό και οι παγιωμένες δομές του «πρέπει επίσης να υποστούν ποιμαντική μετατροπή».

«Προτιμώ μια Εκκλησία που είναι μελανιασμένη, πληγωμένη και βρώμικη, γιατί είναι έξω στο δρόμο αντί μια Εκκλησία που είναι άρρωστη από τον περιορισμό και την προσκόλληση στην ασφάλεια», έγραψε.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων