Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ο ΣΕΒ καταλαβαίνει, η τρόικα όχι

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο έχουν ακουστεί πολλά τα τελευταία 3 χρόνια.
Ότι είναι κρυφός συνομιλητής της τρόικας,ότι η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων έγινε κατόπιν δικής του επιθυμίας. κοκ . Δεν ξέρω εάν όλα αυτά είναι αλήθεια. Πολλά ακούγονται και ψιθυρίζονται .
Όμως χθες ο κ. Δασκαλόπουλος είπε κάποιες αλήθειες που οι πολιτικοί αρνούνται να τις πουν.

Τόνισε για παράδειγμα σε μια ομιλία του ότι:

1. Η κοινωνία μας είναι στα όρια της εξάντλησης από τις κοντόφθαλμες μνημονιακές πολιτικές και την πεισματική άρνηση του πολιτικού μας συστήματος να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

2. Είναι ουτοπία να περιμένουμε πως οι δόσεις των δανεικών θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα σημάνει ρευστότητα στην αγορά. Απλά θα καλύπτει τις ζημιές από το PSI και τις δικές τους αισιόδοξες εκτιμήσεις του ρίσκου. Η πίεση,εξάλλου, για την απορρόφηση των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του δημοσίου θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο από κεφάλαια τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

3. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η πληρωμή των χρωστούμενων του δημοσίου θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη. Η, σταδιακή μάλιστα, κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αφορά σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένους και λίγους τομείς της οικονομίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν μίας αναπτυξιακής προσπάθειας.

Ακόμα και αν ο πρώην Mr Δελτα τα είπε για να «ξεπλυθεί», δεν έχει άδικο. Η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση θα λύσει τα ασφυκτικά προβλήματα των τραπεζών για να αποκτήσουν ίδια κεφάλαια. Από εκεί και πέρα και να ήθελαν, δεν μπορούν να δώσουν κανένα νέο δάνειο. Άλλωστε σε ποιον να το δώσουν;Σε μια επιχείρηση που σήμερα μπορεί να υπάρχει αλλά αύριο να «σκάσει»; Η σε νοικοκυριά που οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά 50 %; Άσε που αύριο μπορεί το εισόδημα αυτό να μηδενιστεί.

Άρα κύριοι Τομσεν, Μαζουχ και Μορς τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων