Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Ο Σόιμπλε διώχνει το ΔΝΤ από την ευρωζώνη;

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την αποτυχία του eurogroup, διέρρεε ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ενδεχόμενο που παρουσίαζε ως καταστροφικό, καθώς οι χώρες-πιστωτές εξαρτούν τη συμμετοχή τους στη διάσωση από τη στάση του Ταμείου.

Το ΔΝΤ που θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να κρύβουν το πρόβλημα του ευρωπαϊκού χρέους κάτω από το χαλί και πως δεν μπορεί να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος όπως το ελληνικό, πιέζεται από τους Αμερικανούς, αλλά και από τις φτωχές χώρες που θεωρούν ότι χάνονται πόροι που έπρεπε να πηγαίνουν σε αυτές.

Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές έχουν κρυφούς στόχους. Ο φόβος του Σόιμπλε για τον κίνδυνο φυγής του ΔΝΤ είναι μάλλον υποκριτικός. Θα ήταν ευχής έργον να «έσπαγε» η κα Λαγκάρντ και οι Γερμανοί να πετούσαν εκτός Ελλάδας το ΔΝΤ, ίσως και εκτός ευρωζώνης. Τι θα τους κόστιζε; Μερικές δεκάδες δισεκ. ευρώ, αλλά θα καθάριζαν το «μαγαζί» τους από τους ανεπιθύμητους

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων