O Όλαφ Σoλτς, ο 59χρονος δήμαρχος του Αμβούργου, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, της βάσης του SPD επιτρεπούσης, διότι τα μέλη του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, αφού θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία της ηγεσίας του με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
Όπως σχολιάζει το Reuters, το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας, και η τοποθέτηση του Σολτς σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι ο Όλαφ Σολτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών για τη συγκρότηση συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.
Απομάκρυνση από το δόγμα Σόιμπλε περί λιτότητας;
Ο πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Μέρκελ από το 2007 έως το 2009, θα διαδεχτεί τον επί 8 χρόνια σκληρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον σκιώδη καγκελάριο στην ουσία, κάτι το οποίο από μόνο του σημαίνει στροφή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της Γερμανίας, όπως λένε αναλυτές.
Ο αντιπρόεδρος του SPD δεν είναι ο πολιτικός οποίος επιζητά την εσωκομματική αντιπαράθεση. Στο τελευταίο συνέδριο του SPD, όμως, είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι «η κεντρική προϋπόθεση για να ακολουθήσει κανείς μια προοδευτική ατζέντα».
Ο κ. Σολτς τάσσεται υπέρ της «ρεαλιστικής και φιλικής προς την οικονομία πολιτικής», πολιτική την οποία εφαρμόζει και στο Αμβούργο, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γερμανίας.
Αναμένεται να κινηθεί εντός της συμφωνίας των τριών εταίρων, στην οποία προτάσσονται τα ευρωπαϊκά θέματα. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται λόγος για αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη και μεγαλύτερη κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη και για υποστήριξη εκ μέρους της Γερμανίας των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.
Επίσης, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οι μεταρρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν φυσικά και σε περισσότερες επενδύσεις. Και βέβαια η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Μέχρι τώρα ο κ. Σόιμπλε τασσόταν αναφανδόν κατά των αλλαγών αυτών και πίεζε ασφυκτικά την Ελλάδα, αλλά ο κ. Σολτς δεν θα το κάνει.
Θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα
Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι πολλές συνεντεύξεις του στις οποίες τάσσονταν κατά του Grexit. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί έξω από την ευρωζώνη» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt», όταν κυκλοφορούσε ευρέως το σενάριο ότι την επιδιώκει ο Β. Σόιμπλε.
Η ενδεχόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν Σοσιαλδημοκράτη είναι, επομένως, από μόνη της, εξ ορισμού, μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι και οι επικριτές εντός του SPD, όπως ήταν λ.χ. ο πρώην πρόεδρός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχουν πλέον αλλάξει στάση απέναντι στη χώρα μας.
Στο συνέδριο του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Όλαφ Σολτς επανεξελέγη αντιπρόεδρος, αλλά έλαβε μόνο 59,2%, ποσοστό μικρότερο όχι μόνο από την προηγούμενη εκλογή του, αλλά και από όλους τους αντιπροέδρους. Η Μαλού Ντράιερ, η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο μάλιστα έλαβε 97,5% και η Μανουέλα Σβέσιχ, η πρωθυπουργός του κρατιδιου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία 86%. Και οι δύο δημοφιλείς πολιτικοί δεν υποστήριζαν τον νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Όλαφ Σολτς ήταν υπέρ.
Σημειώνεται ότι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων ψήφισε μόνο το 56,4% των αντιπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο. Είναι αβέβαιο, επομένως, ότι η συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό θα ενθουσιάσει τα μέλη του SPD. Το αν τα ηγετικά στελέχη του, όπως ο κ. Σολτς, ο οποίος θεωρείται το Νο2 στο SPD και πιθανός διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς, καταφέρουν να τα μεταπείσουν μένει να αποδειχτεί.
Ποια η πολιτική του διαδρομή
Ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD, μετά τον Μάρτιν Σουλτς, ο Όλαφ Σολτς έχει μακρά πολιτική διαδρομή.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος της νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπροσώπησε το Αμβούργο στη γερμανική Βουλή από το 1998 ως το 2001, καθώς και από το 2002 ως το 2011. Υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, καθώς και ως γενικός γραμματέας του SPD, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.
Στη συμφωνία για τον πρώτο Μεγάλο Συνασπισμό μεταξύ του SPD και του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005, όντας γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο ρόλος του ήταν καθοριστικός.
Ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στις αρμοδιότητες της οποίας ήταν και η επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, ενώ υπηρέτησε και στο κοινοβουλευτικό σώμα που είναι αρμόδιο για τον διορισμό δικαστών στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Το 2007 διαδέχθηκε τον Φραντς Μουντεφέρινγκ στο υπουργείο Εργασίας και ΚοινωνικώνΥποθέσεων στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ.
Μετά τις εκλογές του 2009 ο Σολτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.
Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής του καριέρας ήταν η νίκη του SPD στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, το 2011. Υπό την καθοδήγησή του οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν το 48,3% των ψήφων κι εξασφάλισαν 62 από τις 121 θέσεις της τοπικής Βουλής.
Μετά τις εκλογές του 2013 συμμετείχε ξανά στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μεταξύ CDU, CSU και SPD, έχοντας αναλάβει τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τον τομέα της οικονομικής πολιτικής, με κύριο αντίπαλό του τότε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο πρόκειται να διαδεχθεί τώρα.
Το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν και πάλι τις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, ενώ την ίδια χρονιά διεκδίκησε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Στη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Αμβούργου, από τον Μάρτιο του 2011, ο Σολτς έχει συναντηθεί με ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζάστιν Τριντό, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ζαν Μαρκ Ερό.
Ο Σολτς είναι παντρεμένος με την Μπρίτα Έρνστ, που επίσης διαγράφει σημαντική πορεία στην πολιτική με το SPD.
Πηγή: tovima.gr