Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Οξυγόνο 20 δις δολλάρια για το Κατάρ

Κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων μεταφέρει στην οικονομία του Κατάρ το επενδυτικό ταμείο της μικρής αραβικής χώρας. Στόχος του είναι να αμβλύνει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ οι γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον Αλί Σαρίφ αλ Εμαντί, υπουργό Οικονομικών του αραβικού εμιράτου, αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν για να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» που θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες οδήγησε σε εκροές κεφαλαίων άνω των 30 δισ. δολαρίων.

«Δεν ρευστοποιούμε τίποτε, απλώς αντλούμε μέρος της ρευστότητας και τη μεταφέρουμε από το εξωτερικό στο εσωτερικό», τονίζει ο κ. Εμαντί, ενώ παράλληλα επιμένει ότι πρόκειται για μέτρο «προληπτικής φύσης». Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η εκτίμηση του οίκου Moody’s ότι από την αρχή της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των αραβικών χωρών, το Κατάρ έχει ρίξει στην οικονομία του κεφάλαια ύψους 38,5 δισ. δολαρίων. Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων. Είναι ένα από τα πιο δραστήρια κρατικά επενδυτικά ταμεία στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και έχει στο χαρτοφυλάκιό του τρόπαια όπως τα κτίρια Harrods και Shard στο Λονδίνο, αλλά και πακέτα μετοχών σε κολοσσούς όπως η πολυεθνική τράπεζα Barclays και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων