Το τέλμα που ταλανίζει την οικονομία της Ευρωζώνης θα οδηγήσει σύντομα σε απρόβλεπτες λύσεις. Χθες, ο περιβόητος Joerg Asmussen της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενός αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 0%, γεγονός που ισοδυναμεί ουσιαστικά με «κούρεμα». Αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις θα προκαλούσαν αρνητικά αποτελέσματα και οι αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πιθανότητα αυτή.
Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όσον αφορά στα επιτόκια μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η κίνηση αυτή, στοχεύει στο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο επιθυμητό επίπεδο κάτω του 2%.
«Αν είναι να φοβόμαστε κάτι, ας είναι το σωστό πράγμα. Δεν είναι ο πληθωρισμός, η στασιμότητα είναι ο πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο Ewald Nowotny, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. Η μείωση του επιτοκίου πρέπει να θεωρηθεί στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, δήλωσε ο Nowotny, καθώς θα βοηθήσει να αυξηθούν τα πραγματικά εισοδήματα, ιδιαίτερα για αυτούς με χαμηλά εισοδήματα. Οι κεντρικές τράπεζες προωθούσαν συμβατικά μέτρα μέχρι ως εκεί που μπορούν, για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και οικονομική κρίση, δήλωσε ο Nowotny σε συνέδριο στη Βιέννη.
Τόνισε πως δεν θα αποσυρθούν όλα τα μη συμβατικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κεντρικές τράπεζες, όταν η οικονομία επιστρέψει στα «κανονικά». Παρουσίασε κάποια μέτρα, όπως το forward guidance, αυξημένη διεθνή συνεργασία και άλλες πολιτικές, που θεωρεί πως είναι χρήσιμες στο μέλλον. Ο Nowotny που ψήφισε κατά τις μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως μια στρατηγική εξόδου από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΚΤ, θα ήταν σχετικά εύκολη καθώς τα δάνεια που έχει παράσχει στις τράπεζες, έχουν δημιουργήσει ημερομηνίες λήξεις.
Είναι πια ξεκάθαρο ότι τα επιμέρους συμφέροντα, εθνικά και επιχειρηματικά, έχουν αρχίσει να συγκρούονται στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, εξ αιτίας των αδιεξόδων που έχει προκαλέσει η συστηματική πολιτική λιτότητας.