Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Πέρασαν με το ζόρι άρθρο που… απορρίφθηκε

Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες χρεώνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας νοθεία στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ. Το ζήτημα θα εξεταστεί σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής και ενδεχομένως και από την Διάσκεψη των Προέδρων. Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, και θα πρέπει πριν από αυτή την ψήφιση να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Δ. Τσουκαλάς, Ζ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μαρκογιαννάκη έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η δημοκρατία δεν βολεύει».

Όπως αναφέρουν, «έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο (το 30) που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή, νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας «πλειοψηφία» μόνον τη ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι 126 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του επίμαχου άρθρου και 125 κατά, όμως τα κόμματα που καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ) διαθέτουν 127 Βουλευτές.

Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στην συγκρότηση Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και είχε προκαλέσει αντιδράσεις (ειδικά για την έδρα της Κρήτης αν θα είναι στο Ηράκλειο ή στα Χανιά όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) καταψηφίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην πάρει πλειοψηφία 151 ψήφων.

Όμως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών», ενώ απουσίασαν από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, οπότε συγκροτείται η απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές είναι λιγότερες.

* Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει 126 Βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 27, Ανεξάρτητοι Έλληνες 17, ΚΚΕ 12.

Σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επανέφερε το ζήτημα λέγοντας ότι «με μεθόδευση της κυβέρνησης και του προεδρεύοντος Χρ. Μαρκογιαννάκη νοθεύθηκε και πλαστογραφήθηκε η ψηφοφορία» και επέκρινε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια που δεν επενέβη κατά την ανακοίνωση. «Καταγγείλαμε το γεγονός ως μέγα πραξικόπημα», είπε ο Π. Λαφαζάνης και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής «να διορθώσετε άμεσα τα πράγματα, να αποκαταστήσετε την ψηφοφορία με βάση τη βούληση των κομμάτων και των βουλευτών. Να λεχθεί επισήμως ότι το άρθρο 30 δεν πέρασε». «Όσο δεν γίνεται ευτελίζονται οι θεσμοί», πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης δεσμεύθηκε ότι «θα ενημερώσω τον πρόεδρο της Βουλής και αν χρειαστεί τη Διάσκεψη των Προέδρων». Συμφωνώντας με την πρόταση του αντιπροέδρου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη επεσήμανε ότι «προφανώς θα υπάρξει διευκρίνιση», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει η δεδηλωμένη υπέρ της κυβέρνησης. «Την δεδηλωμένη δεν την αποφασίζει ο καθένας μας. Μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις εκτός αιθούσης ότι γίνονται πραξικοπήματα» τόνισε.

«Λυπάμαι, περίμενα μία διόρθωση από την πλευρά σας ή κάποια αυτοκριτική. Χθες δεν υπήρχε δεδηλωμένη. Η δεδηλωμένη είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», της απάντησε ο Π. Λαφαζάνης και σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ πως «το πράγμα ήταν προφανέστατο, έπρεπε να αναγνωριστεί από τη Βουλή. Κάνετε ατόπημα. Βλέπω ότι θέλετε να επιμείνετε». «Να μείνουμε στην πρόταση του προεδρεύοντος. Να μην τροφοδοτήσουμε τα κανάλια με κάτι που πλήττει την εικόνα του Κοινοβουλίου», είπε η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων