Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πέφτουν κι άλλο τα ενοίκια στα εμπορικά ακίνητα

Στην αποσυμπίεση των ενοικίων και στην προσαρμογή τους σε πιο πραγματικά επίπεδα έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση από το 2008 έως σήμερα. Ειδικά στην Ερμού, όπου λίγα χρόνια πριν συναγωνίζονταν σε ακρίβεια διάσημες λεωφόρους του κόσμου και εμείς καμαρώναμε, η μείωση των ενοικίων ξεπερνά το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 70%.

Όπως συνέβη και με σειρά άλλων πραγμάτων, τα ενοίκια στην Ερμού «φούσκωσαν» παράλογα θα έλεγε κανείς, αφού το 2008 η υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό έφτανε στα 220 ευρώ! Σήμερα τούτη η υψηλή κατηγορία έχει προσγειωθεί στα 130 ευρώ το τετραγωνικό ενώ πλέον είναι διαθέσιμα ακίνητα από 40 ευρώ το τετραγωνικό όταν άλλοτε κόστιζαν 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πως λοιπόν μετά να ακολουθηθεί από τους εμπόρους μια ελκυστικότερη τιμολογιακή πολιτική; Το θέμα είναι αν μετά την υποχώρηση των παγίων υποχρεώσεων περνά ένα μέρος στον καταναλωτή ή χρησιμοποιείται για να καλύψει σπασμένα του παρελθόντος. Θα δείξει…

Τα αλλεπάλληλα λουκέτα όμως έχουν οδηγήσει εντελώς στα αζήτητα πολλά καταστήματα. Στην Πατριάρχου Ιωακείμ για παράδειγμα πάνω από το 15% των καταστημάτων είναι κενό, με αντίστοιχο ποσοστό στην Ερμού να διαμορφώνεται σε 40%, ενώ στο 42% διαμορφώνεται το ποσοστό των κενών καταστημάτων στην οδό Σταδίου.

Οι γνωρίζοντας την αγορά εκτιμούν ότι η καθοδική πορεία δεν έχει κάνει ακόμη τον κύκλο της καθώς δεν έχει ξακαθαρίσει πλήρως το τοπίο στον εμπορικό κόσμο. Τα αναμενόμενα άλλα 60.000 λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων εντός των επομένων μηνών, σαφέστατα θα ασκήσουν σημαντική επιρροή στην αγορά ακινήτων και ενοικίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων