Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πίκρα σε δόσεις

Mια πρώτη πικρή γεύση της αμφιθυμίας που δείχνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και της διστακτικότητάς τους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους πήρε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός πήγε έντονα προβληματισμένος στις Βρυξέλλες έχοντας καταλάβει πλέον καλά ότι ακόμη κι αν την Δευτέρα ανάψει το περίφημο “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης, τα δύσκολα έπονται…

Κοινώς έχει αντιληφθεί (έστω και καθυστερημένα) πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ζήτημα για το οποίο δεν έχει κάνει καμία πολιτική διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί “φίλοι” μας δεν δείχνουν καμία προθυμία να δώσουν την λύση που ξέρουν πολύ καλά ποια είναι.

Επικαλούμαι συζήτηση που είχαν προσφάτως στην Ουάσιγκτον ο Β. Βενιζέλος με τον Τσαρλς Νταλάρα για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Ο Νταλάρα είπε κάτι πολύ απλό: Ότι αν τα 8-10 δις (από τα συνολικά 44 δις) που σχεδιάζει ο Σόιμπλε να δοθούν για την επαναγορά του χρέους δίνονταν για επενδύσεις αυτομάτως το χρέος θα μειωνόταν πολύ περισσότερο απ’ ότι με την επαναγορά.

Όμως, όπως φαίνεται οι Γερμανοί πολιτικοί κοιτάζουν να διασφαλίζουν μόνο την εξόφληση των δανείων τους χωρίς να ενδιαφέρονται για το εάν καταστρέφουν μία χώρα. Αν ο Σαμαράς έστω και στην Σύνοδο Κορυφής δεν θέσει ατύπως ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης και δεν διασφαλίσει διαβεβαιώσεις τότε από βδομάδα θα έχει να αντιμετωπίσει και πολλά εσωτερικά προβλήματα…

Προηγούμενο άρθροTo «Eurogroup της Κρίσεως»
Επόμενο άρθροΧρύσανθος on stage

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων