Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Παραμένουν ανοιχτές οι εκκρεμότητες με τους Αζέρους

Το ενδιαφέρον των Αζέρων να αποκτήσουν πρόσβαση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, μέσω Ελλάδας, πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά κατά την επίσκεψη του Προέδρου της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όσο και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι πύλες που έχουν επιλέξει οι Αζέροι για να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι δυο και συνδέονται άμεσα με τα ελληνικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR έναντι ποσού 400 εκ ευρώ και για τον αγωγό TAP ο οποίος επελέγη να μεταφέρει το φυσικό αέριο που θα παράγει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, στην Ευρώπη.

Τα δυο αυτά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αζέρου Προέδρου, ο οποίος συνοδευόταν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ και Ε. Νασίροφ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών-Ανάπτυξης (Σαρίφοφ), Εξωτερικών (Μαμαντιάροφ) και Ενέργειας (Αμπάσοφ), με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, έως το Σεπτέμβριο θα έχει πάρει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στη SOCAR και ότι δεν θα εμπλακεί και πάλι με αφορμή την αλλαγή φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη η ολοκλήρωση της εξαγοράς έχει καθυστερήσει τουλάχιστον έξι μήνες με ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας που παρόλα αυτά μας πιέζουν να προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Ενδέχεται δε ο απερχόμενος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ να αφήσει την υπόθεση στα χέρια του διαδόχου του και τότε η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει πριν το τέλος του έτους.

Όσο για τον TAP αυτός φαίνεται ότι κολλάει στις αντιδράσεις των κατοίκων της Απουλίας στην Ιταλία, όπου θα καταλήξει ο αγωγός, ενώ και στο ελληνικό έδαφος η χάραξη του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Με άλλα λόγια οι συζητήσεις συνεχίζονται οι εκκρεμότητες παραμένουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων