Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Πετρέλαιο και… αντιστρές

Ένα βαρελάκι πετρελαίου (μπαλάκι αντιστρές) προσέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο και του ευχήθηκε το δώρο του αυτό, να βοηθήσει στη μείωση του στρες όχι μόνο του ιδίου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της υπόθεσης των υδρογονανθράκων και το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι τα έσοδα του δημοσίου (φορολογία και royalties) από την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του θαλάσσιου, αλλά και χερσαίου Ελλαδικού χώρου, σε βάθος 25-30 ετών, είναι δυνατόν να ανέλθουν σε 150 δις ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις των ερευνών και επισκέφθηκε το data room του υπουργείου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ελληνική επικράτεια. Όπως τόνισε ο ίδιος, για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί «Εθνική Βιβλιοθήκη Υδρογονανθράκων» στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για περισσότερα από 30 χιλιόμετρα γραμμών σεισμικών ερευνών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, αλλά αυτή τη φορά οι ειδικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζονται πολλοί αισιόδοξοι για τις εξελίξεις. Εξίσου αισιόδοξη εμφανίζεται και η νορβηγική PGS που έκανε τις έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Μάλιστα έχει ειδοποιήσει την ελληνική πλευρά να προετοιμάσει μεγάλη αντιπροσωπεία για την παρουσίαση των δεδομένων στο συνέδριο που θα γίνει στις 10-12 Μαρτίου στο Λονδίνο, διότι το διεθνές ενδιαφέρον είναι μεγάλο!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων