Δέκα ως δεκαπέντε θαλάσσια οικόπεδα, θα περιλαμβάνει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να «βγει στον αέρα» έως τον Ιούνιο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μετά την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους της Νορβηγικής PGS και του Γαλλικού οίκου BEICIP για τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το σκάφος της νορβηγικής εταιρίας, δεν έκρυβε την ικανοποίηση αλλά και την αισιοδοξία του. Όπως είπε ο ίδιος, «από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία).»
Έτσι εντός του Φεβρουαρίου θα ανοίξει το «data room» που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο θα παρέχει στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες με τα επεξεργασμένα σεισμικά στοιχεία από τις έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης που δενήργησε η PGS. Η βάση δεδομένων για το «Greece Mega Project», όπως θα ονομάζεται, θα λειτουργεί επίσης στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στο Όσλο.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικές προσδοκίες στο έργο αυτό και η ομάδα των ειδικών του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί ήδη επαφές με πετρελαϊκές εταιρίες. Παράλληλα ο Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους Πρέσβεις ξένων Κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Εξάλλου το «Greece Mega Project» θα παρουσιαστεί στο παγκόσμιο συνέδριο του Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου), δηλαδή το μεγαλύτερο «παζάρι» πετρελαϊκών δεδομένων του κόσμου που γίνεται πέντε φορές το χρόνο στο Χιούστον και προσελκύει χιλιάδες στελέχη από μικρές και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.
Πετρέλαιο υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Αυτό το λένε όλοι. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι να πειστούν οι μεγάλες πετρελαϊκές του κόσμου ότι αξίζει να επενδύσουν για τον εντοπισμό του.