Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Πηνειός: Yπερχείλισε το φράγμα- Ξεπέρασε τα 93 μέτρα η στάθμη του νερού

Τα 93 μέτρα ξεπέρασε η στάθμη του νερού στο φράγμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα από το βράδυ της Τρίτης να σημειωθεί υπερχείλιση και πλέον ποσότητες νερού «τρέχουν» στις διώρυγες. Τα 93 μέτρα είναι το ανώτατο όριο και με δεδομένο ότι σημειώθηκε υπερχείλιση, σημαίνει ότι οι ποσότητες νερού που βρίσκονται εντός του φράγματος έχουν ξεπεράσει τα 390 εκατομμύρια κυβικά!

Αν και από την 1η Φεβρουαρίου 2014 η ρυθμιστική βαλβίδα αρδευοληψίας είναι ανοικτή και διοχετεύει 20 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο προς την παλιά κοίτη του ποταμού, αποδεικνύεται ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Βέβαια, η υπερχείλιση του φράγματος δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό και με τις χιονοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες ύδατος, οπότε ήταν αναμενόμενο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο.

Είναι η τέταρτη χρονιά που υπερχειλίζει το φράγμα του Πηνειού, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το patrisnews.com. Το φράγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε υπερχειλίσει στις 25 Μαρτίου του 1999 και ενώ τα επόμενα χρόνια γινόταν μεγάλος αγώνας να διατηρηθούν τα αποθέματα νερού εξαιτίας της ανομβρίας, έχουμε περάσει πλέον στο αντίθετο άκρο, να χάνονται δηλαδή μεγάλες ποσότητες νερού, εξαιτίας των πολλών ποσοτήτων που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη υπερχείλιση, μετά το 1999, καταγράφηκε έντεκα χρόνια μετά στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, για να ακολουθήσει μία ακόμη το 2012 και πέρυσι η υπερχείλιση σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ από προχθές το βράδυ καταγράφεται η τέταρτη υπερχείλιση των τελευταίων ετών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων