Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πιο μολυσμένα τα στηθοσκόπια των γιατρών από τα χέρια τους

Τα στηθοσκόπια που δεν αποστειρώνονται μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση επικίνδυνων μικροβίων στα ιατρεία και στα νοσοκομεία, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ύστερα από την εξέταση κάθε ασθενούς, το στηθοσκόπιο φέρει περισσότερα βακτήρια απ’ όσα τα χέρια των γιατρών, με εξαίρεση τις άκρες των δακτύλων.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορεί να «κολλήσουν» στο στηθοσκόπιο είναι και ο εξαιρετικά επικίνδυνος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), γράφουν στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».

Ο δρ Ντιντιέ Πιτέ, καθηγητής Ιατρικής & Νοσοκομειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ασφαλείας των Ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, χαρακτήρισε τα στηθοσκόπια ως «σημαντικούς ξενιστές» επικίνδυνων βακτηρίων.

«Το στηθοσκόπιο χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα, έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα των ασθενών και μπορεί να φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του MRSA», δήλωσε.

«Από άποψης ελέγχου των λοιμώξεων και ασφάλειας των ασθενών, τα στηθοσκόπια θα πρέπει να θεωρούνται προέκταση των χεριών των γιατρών και να απολυμαίνονται έπειτα από την εξέταση κάθε ασθενούς», πρόσθεσε.

Ο δρ Πιτέ και οι συνεργάτες του βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μελέτη με 71 ασθενείς, τους οποίους εξέτασαν τρεις γιατροί, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα γάντια και στηθοσκόπιο.

Μετά από κάθε εξέταση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα από τέσσερα σημεία των χεριών των γιατρών, καθώς και από το διάφραγμα και τον σωλήνα του στηθοσκοπίου.

Το διάφραγμα του στηθοσκοπίου, το οποίο πιέζεται στο δέρμα του ασθενούς, ήταν πιο μολυσμένο απ’ όλες τις περιοχές των χεριών, με εξαίρεση τις άκρες των δακτύλων.

Επιπλέον, ο σωλήνας του στηθοσκοπίου περιείχε περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το πάνω μέρος των χεριών των γιατρών.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει απ’ ευθείας την βακτηριακή μόλυνση των χεριών και του στηθοσκοπίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων