Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

«Πλήκτρο διαγραφής» για εφηβικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Τη δυνατότητα διαγραφής ανακοινώσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο πατώντας μόνο ένα πλήκτρο θα έχουν οι έφηβοι στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη πολιτεία που απαιτεί από τις ιστοσελίδες να δίνουν το δικαίωμα στους νέους ανθρώπους κάτω των 18 ετών να μπορούν να αποσύρουν αναρτήσεις ή ανακοινώσεις που μπορεί να τους στοιχίσουν αργότερα στη ζωή τους. Θα πρέπει μάλιστα να υπάρχουν και οδηγίες για τον τρόπο διαγραφής τους.

«Οι νέοι πολύ συχνά αποκαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους πριν ακόμα γνωρίσουν τον εαυτό τους», αναφέρει υπεύθυνος τεχνικών θεμάτων. «Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα λάθη μένουν και μπορεί να σε στοιχειώνουν σε ολόκληρη τη ζωή σου. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής», συμπληρώνει.

Ο νόμος αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει τους έφηβους από εκφοβισμό, ντροπή και άλλες δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί να τους στιγματίσουν ή ακόμη και να τους στοιχίσουν μία θέση σε πανεπιστήμιο ή μια επαγγελματική ευκαιρία.

Στην Καλιφόρνια, μάλιστα, όπου βρίσκονται οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρίες θεωρείται σημαντική εξέλιξη.

Τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Facebook, Twitter, Instagram και Vine – έχουν ήδη συμμορφωθεί. Οι χρήστες έχουν λοιπόν πλέον τη δυνατότητα πατώντας το πλήκτρο διαγραφής να αποσύρουν αναρτήσεις, φωτογραφίες και σχόλια.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ιστοσελίδες που απευθύνονται σε νέους δεν επιτρέπεται επίσης να διαφημίζουν προϊόντα παράνομα για αυτές τις ηλικίες, όπως όπλα, αλκοόλ και τσιγάρα.

Πολλοί είναι αυτοί, ωστόσο, που πιστεύουν ότι αυτό θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ιστοσελίδες με διαφορετικές πολιτικές για κάθε κράτος. Άλλοι πάλι εύχονται ο νόμος να ψηφιστεί και σε άλλες χώρες.

Ο νόμος θα ισχύσει στην Καλιφόρνια από την 1η Ιανουαρίου, 2015.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων