Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιά είναι η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Τον διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αποφάσισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της… Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο διορισμός της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη θα έχει ισχύ από τις 11 Απριλίου. Προσθέτει ακόμα ότι, για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον οποίον ενημέρωσε για την απόφασή του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του απέρριψε κατηγορηματικά τα περί συναλλαγών σε σχέση με την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Για λόγους προσωπικούς και εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε, είπε, ο Πανίκος Δημητριάδης αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του και διερωτήθηκε, γιατί όλοι αυτοί, οι οποίοι τόσο καιρό ήθελαν να παραιτηθεί, θεωρούν τώρα ότι η παραίτηση είναι προϊόν συναλλαγής.

Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο διοικητής έκρινε ότι μπορεί να υποβάλει την παραίτηση του. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η απόφαση διευκολύνει και την κυβέρνηση για την αποφυγή ψυχοφθόρου αντιπαράθεσης και κριτικών σχολίων τα οποία -σημείωσε- ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικοποιημένος μπορεί να μην ανέχεται.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για τη στενή συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών.

Αιχμές για «αθέμιτη συναλλαγή» αφήνονται από κόμματα εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη και της κυβέρνησης όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους παραίτησης. Οι αιχμές αναφέρονται στη διακοπή της έρευνας της Νομικής Υπηρεσίας για ενδεχόμενο πλαστογραφίας στο συμβόλαιο μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Alvarez & Marsall. Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για να παραπεμφθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων