Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιος «ανακάλυψε» το χρηματιστήριο;

Γράφει ο Γιώργος Κουλούρης

Συνέχεια ακούμε για την άνοδο και την πτώση των Χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα ζήσαμε το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ το 1999, ενώ το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές παραμένει ανά τους καιρούς αμείωτο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι προφανές πως οι χρηματιστηριακές αγορές καταλαμβάνουν περίοπτη θέση. Έχει όμως κανείς αναρωτηθεί πότε ιδρύθηκε το πρώτο χρηματιστήριο και πώς ξεκίνησε η ιστορία του;

Πρέπει να ανατρέξουμε πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τον 17ο αιώνα στην χώρα της τουλίπας, το Άμστερνταμ. Εκεί ξετυλίγεται η ιστορία ίδρυσης του πρώτου χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, στην Ολλανδία είχε δημιουργηθεί μία εταιρεία με ιδρυτικό κεφάλαιο 100 εκατ. σημερινών ευρώ. Το όνομα ήταν Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και είχε ως βασικό στοιχείο το εμπορικό μονοπώλιο πολλών προϊόντων (υφάσματα,μπαχαρικά κτλπ). Αυτή η εταιρεία εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της χώρας στις Ανατολικές Ινδίες. Παράλληλα, η εταιρεία διαδραμάτιζε έναν πολιτικό ρόλο εκτός από οικονομικό. Είχε την δυνατότητα να ελέγχει θαλάσσια περάσματα, διέθετε πολεμικό στόλο και τα στελέχη της δρούσαν ως διπλωμάτες. Η Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών συγκέντρωσε το αρχικό κεφάλαιο με δημόσια εγγραφή, ενώ μετοχές μπορούσαν να έχουν άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, από εύπορους εμπόρους ως υπηρέτριες.

Συνεπώς, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ ήταν εξοικειωμένοι με όρους όπως οψιόν, προθεσμιακά συμβόλαια και premium από εκείνη την εποχή. Η Ολλανδία, θα λέγαμε με λίγα λόγια, έχει συμβάλλει στην εισαγωγή θεμελίων για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ενώ μας εισάγει στην αρχή της δραστηριότητας των χρηματιστηριακών αγορών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων