Προσωρινή λύση με την Τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών ψάχνει να βρει η κυβέρνηση που πλέον έχει αντιληφθεί ότι πέρα από το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της απελευθέρωσής τους θα υπάρξει και τεράστιο πρόβλημα οικονομικό. Οι τιμές είναι σε ελεύθερη πτώση, τόσο στις ακριβές όσο και στις φθηνές περιοχές, και διαμορφώνονται στο 50-60% κάτω από τις αντικειμενικές για τα παλιά σπίτια και διαμερίσματα.
Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης ετοιμάζεται να προτείνει στην τρόικα σχέδιο προστασίας για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και με ετήσιο εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και ενεργοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την καταβολή ενός ποσού εκκίνησης.
Πτώση της τάξεως του 54,5% έχουν καταγράψει και οι τιμές στις μεζονέτες και τις μονοκατοικίες της Εκάλης και της Πολιτείας. Οι τιμές 5.000-6.000 ευρώ/τ.μ. έχουν πέσει στις 2.500 ευρώ/τ.μ., πτώση που αποδίδεται στο μέγεθος των διαμερισμών που είναι συνήθως κοντά στα 200 τ.μ. Επίσης, η φορολόγηση και του οικοπέδου που βρίσκεται το ακίνητο με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθιστά αυτά τα ακίνητα οικονομικώς μη λειτουργικά.
Το ερώτημα που θέτει η κτηματαγορά είναι εάν έχει σκεφθεί κανείς στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τα 200.000 νεόδμητα που παραμένουν αδιάθετα, με τα 20-60 χιλιάδες ακίνητα που ελέγχουν οι τράπεζες και με αυτά που αντιστοιχούν στα δάνεια που κοκκινίζουν; Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να απορροφηθεί αυτό το απόθεμα.
Επισημαίνουν δε πως θα υπάρξει κύμα μαζικών προσφυγών κατά της εφαρμογής των πάλαι ποτέ αντικειμενικών τιμών που παραμένουν αμετάβλητες από το 2007 και η κυβέρνηση έχει παραπέμψει την αλλαγή τους στο 2016!