Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Πολιτική αναταραχή φέρνει ο Ε.Φ.Α

Σύγκρυο διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις για τον δημευτικού χαρακτήρα Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα είναι έως την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, σε δημόσια διαβούλευση είναι δριμύτατες και σκληρές. Πιθανή αντίδραση- καραμπόλα η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή στο σκάνδαλο του Σκαραμαγκά από βουλευτές της ΝΔ, για να εκδικηθούν τον Σαμαρά που έβγαλε λάδι την πολιτική Βενιζέλου όταν χειρίστηκε το 2010 το θέμα. Η πίεση που δέχονται οι βουλευτές της ΝΔ για τον ΕΦΑ από τραπεζίτες, παράγοντες της κτηματαγοράς, τους αγρότες και τους μεγαλοϊδιοκτήτες είναι καταλυτική. Ένας παλιός πολιτικός της ΝΔ έλεγε κατ΄ ιδίαν ότι ο φόρος αυτός έτσι όπως τίθεται θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι…

Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν ξεφεύγει τίποτε: ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια, παρκινγκ, πιλοτές, μαντριά, εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, χωρίς αφορολόγητο όριο. Στόχος να βεβαιωθούν έσοδα που θα προσεγγίζουν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, που επιθυμεί η Τρόικα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ενιαίου φόρου είναι: α) Στα κτίσματα προκύπτει ελάφρυνση περίπου 10%-20% έναντι του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις. β) Στα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν ως τώρα φόρο, σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές επιβάλλεται διπλάσιος και τριπλάσιος φόρο σε σχέση με τη «βάση» υπολογισμού του, όσο σχεδόν όμως και σε πανάκριβες αφού ο φόρος βρίσκει «ταβάνι» με συντελεστή 3,5. γ) Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες, εκτός από μεγαλοκτηματίες με πάνω από 130 στρέμματα για τους οποίους προβλέπονται εκπτώσεις έως 50%.

Η ΠΟΜΙΔΑ, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες σε ανακοίνωσή της τονίζει:

•Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να εξομοιωθούν με τα ημιτελή και να φορολογούνται με το 40% της φορολογικής επιβάρυνσης της οικείας ζώνης.

•Οι φορολογικοί συντελεστές για τα οικόπεδα πρέπει να μειωθούν στο μισό από όσο προβλέπει το προσχέδιο, δεδομένου ότι επιβαρύνονται πέραν πάσης πραγματικότητας. Σε πολλά από αυτά ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο του ισχύοντος Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) διότι στο λογισμικό του Ε9 έχει οριστεί αυθαίρετα και με απόλυτη αδιαφάνεια σε τιμή πολύ μεγαλύτερή του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση.

•Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40. *Να αντικατασταθούν οι βεβαιώσεις των Δ.Ο.Υ. που ζητούνται για σύνταξη συμβολαίων ή άσκηση κάθε είδους αγωγών, με αυτόματα εκδιδόμενες βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ιδιαίτερα για δίκες ασφαλιστικών μέτρων και αποβολής δύστροπων μισθωτών. Είναι δυνατόν για τέτοιες δίκες με μηνιαίο μίσθωμα π.χ. 200 ευρώ, να πρέπει ο ιδιοκτήτης – θύμα να εκλιπαρεί στις ουρές των εναπομεινασών Δ.Ο.Υ. για δύο βεβαιώσεις, εισοδήματος και Ενιαίου Φόρου

•Να διατηρεί το δικαίωμα μείωσης του φόρου σύμφωνα με τα καθοριζόμενα κριτήρια και όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, προερχόμενες όμως από ανεξόφλητο ΦΑΠ, ΕΕΤΑ, και ΕΕΤΗΔΕ 2011-2013, από φόρους δηλαδή που βεβαιώθηκαν μέσα στο φετινό φορολογικό «τσουνάμι».

•Να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης 10% σε όσους κατορθώσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, και όχι η προβλεπόμενη συμβολική έκπτωση 1,5%.

•Να αναγνωριστεί επί τέλους το μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων, να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητο πλήρους κυριότητάς τους κατά 100%, για την εξόφληση οφειλομένων φόρων ΕΝΦΑ, ΦΑΠ, ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους, ποσού άνω των 50.000€ για το οποίο προβλέπεται εκτός από πλειστηριασμό περιουσίας, και φυλάκιση τριών (3) ετών, αν αποδεδειγμένα στερούνται μετρητών Τυχόν υπερβάλλον ποσό να συμψηφίζεται με οφειλές φόρων των έως και δύο επομένων ετών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων