Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι οι εκλεκτοί της κεντροδεξιάς

Για μια θέση στη νέα πολιτική πραγματικότητα που θα προκύψει από τις διπλές ή τριπλές εκλογές του Μαΐου, διεκδικούν νέα κόμματα και νέες κινήσεις που εντάσσονται ιδεολογικά και πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Η αποσυσπείρωση που εμφανίζει η ΝΔ καλλιεργεί προσδοκίες για την είσοδο νέων «παικτών» στο «πολιτικό παιχνίδι», οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν οι εκφραστές κοινωνικών στρωμάτων που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον βασικό εκλογικό πυρήνα του εκλογικού ακροατηρίου της.

Το άγριο γιουχάισμα που εισέπραξε ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει σε κοινά με τα οποία η ΝΔ στο παρελθόν είχε προνομιακές σχέσεις εκπροσώπησης. Οι πολιτικές του μνημονίου ωστόσο που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση σπάνε τους δεσμούς αυτούς και δημιουργούν «χώρο» για νέες πολιτικές συμμετοχές.

Η ανακοίνωση του κόμματος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών από τον ευρωβουλευτή της ομογένειας στη Γερμανία, Γιώργο Χατζημαρκάκη εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να καταγράψει ένα ποσοστό επιβίωσης στις ευρωεκλογές.

Πιο φιλόδοξους στόχους φαίνεται να έχει η «Νέα Μέρα» του Χρήστου Ζώη που μάλλον θα δώσει και πολιτική στέγη στον Βύρωνα Πολύδωρα μετά τη διαγραφή του. Θα δοκιμάσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές αλλά και στην περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο τον Γιάννη Μανώλη.

HTML tutorial

«Παρών» στις εξελίξεις δηλώνει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος απόψε παρουσιάζει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη συνεπή αντιμνημονιακή του στάση που τον οδήγησε να τα βροντήξει και να φύγει νωρίς από την κυβέρνηση.

Στο δρόμο προς τις κάλπες δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες νέες κινήσεις ή νέα κόμματα αφού ο χώρος αυτός δεν έχει αναδείξει ακόμη την προσωπικότητα εκείνη που θα μπορούσε να ενώνει και να συνθέσει με αποτέλεσμα οι προσωπικές φιλοδοξίες και το «προεδριλίκι» να αποτελούν αυτή την ώρα κίνητρο για συμμετοχή στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας.

Το ποιοι θα επιβιώσουν και ποιοι θα πάνε σπίτι τους θα το γνωρίζουμε την επομένη των εκλογών του Μαΐου. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που ισχύει στο ακέραιο η ευαγγελική ρήση: Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι οι εκλεκτοί!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων