Μπορεί ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να επανέφερε τα στρατηγικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Μόσχα στις ρωσοελληνικές σχέσεις, αλλά ήταν η ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 που τον ενδιέφερε πολύ.
Έτσι, όπως οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται για την προώθηση της απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, έτσι και ο Σεργκέι Λαβρόφ που συνομίλησε με την ελληνική ηγεσία ως την επόμενη προεδρία της Ε.Ε. είπε ότι “εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ. Πρωτίστως το θέμα αυτό αφορά το πρόβλημα της χορήγησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, καθώς επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ”.
Από εκεί και πέρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέφερε δύο στρατηγικής σημασίας θέματα στο προσκήνιο: Πρώτον, τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και δεύτερον, τη ΔΕΠΑ. Κατά τις πληροφορίες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, τον ξεχασμένο αγωγό, σημειώνοντας ότι θα ήταν θετική εξέλιξη να άρει η Σόφια τις αντιρρήσεις της ώστε να επανεξετασθεί το έργο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός “αιφνιδιάστηκε” αλλά “δεν εξέφρασε άποψη”, ενώ περιορίσθηκε να υπενθυμίσει τις βουλγαρικές ενστάσεις. Η Μόσχα επείγεται να μην αποκλεισθεί από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, η οποία απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Gazprom στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, ενώ η επιμονή (και η διπλωματική δεξιότητα) που επέδειξε στην κρίση της Συρίας αναδεικνύουν την γεωπολιτική κρισιμότητα που το Κρεμλίνο αποδίδει στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την μελλοντική έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο όσο και σε ότι αφορά την μεταφορά στις ευρωπαϊκές αγορές των κυπριακών και ισραηλινών υδρογονανθράκων από την Λεκάνη της Λεβαντίνης.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εξασφάλιση λιμενικών διευκολύνσεων στο Πολεμικό της Ναυτικό, του οποίου ο ρόλος αναδείχθηκε ανάγλυφα κατά τη συριακή κρίση.
Κατά τα άλλα, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για μια σειρά θεμάτων, από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι την εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την τόνωση της ήδη ανθηρής ροής Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, φθάνοντας έως την διοργάνωση το 2016 Ελληνικού Πολιτιστικού Έτους στη Ρωσία και αντιστρόφως.