Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Πομπέο: Παράνομο το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα – Xρειάζεται νέα κυβέρνηση

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Καράκας η Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «παράνομη» την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής που πιστεύουν το ίδιο προκειμένου να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία».

«Το καθεστώς του Μαδούρο είναι παράνομο και οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά για να αποκατασταθεί η αληθινή δημοκρατία σε αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο σε δημοσιογράφους από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο επισκέπτεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να γίνουμε μια δύναμη υπέρ του καλού, που θα επιτρέψει στα κράτη της περιοχής να ενωθούν ώστε να επιτευχθεί αυτό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι  «ο λαός της Βενεζουέλας αξίζει να ζει ελεύθερα σε μια δημοκρατική κοινωνία όπου πρυτανεύει το κράτος του δικαίου». «Είναι καιρός να αρχίσει η ειρηνική μετάβαση προς μια νέα κυβέρνηση» προσθέτει.’

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα στηρίζεται εν πολλοίς στα έσοδα από το πετρέλαιο, τα οποία, ωστόσο έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της πτώσης των τιμών, αλλά και της κατάρρευσης των επιπέδων παραγωγής. Οι ΗΠΑ έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων, ανάλογων με εκείνων που έχουν επιβάλλει στο ιρανικό αργό. Ωστόσο το έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως αναφέρουν.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων