Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε τη Δευτέρα την εκτίμησή του για τον κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς τον κίνδυνο της εξάπλωσης διεθνώς, «αυξημένο» και όχι «μέτριο» όπως πριν.
«Η εκτίμηση του ΠΟΥ για την επικινδυνότητα του κοροναϊού δεν άλλαξε σε σχέση με την τελευταία εκτίμηση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου: πολύ αυξημένος στην Κίνα, υψηλός περιφερειακά και υψηλός σε διεθνές επίπεδο» ήταν η ανακοίνωση του Οργανισμού το βράδυ της Κυριακής.
Ως σήμερα ωστόσο, ο ΠΟΥ χαρακτήριζε τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού «ιδιαίτερα αυξημένο στην Κίνα, αυξημένο σε περιφερειακό επίπεδο (αναφερόμενο στις γύρω χώρες της Άπω Ανατολής) και μέτριο σε διεθνές επίπεδο». «Πρόκειται για ένα λάθος στον υπολογισμό, το οποίο και διορθώσαμε» εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ από τη Γενεύη, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο, BFMtv.
«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας” είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις”, έλεγε χαρκτηριστικά στις 22 Ιανουαρίου, στους δημοσιογράφους γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Διαπιστώθηκε ο πρώτος θάνατος που οφείλεται στον κοροναϊό στο Πεκίνο
Οι αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από την νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.
Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV.
Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.
Στο Πεκίνο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τον κοροναϊό
Επιστήμονες εκτιμούν πως πληρούνται τα κριτήρια ώστε ο ΠΟΥ να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία παγκοσμίως, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Μέχρι σήμερα, πλην του κοροναϊού, ο ΠΟΥ έχει μεταχειριστεί τον όρο αυτό του κατεπείγοντος για περιπτώσεις επιδημιών όπως η γρίπη των χοίρων Η1Ν1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο πυρετός Έμπολα που προκάλεσε πολλά κρούσματα στην ανατολική Αφρική μεταξύ 2014 και 2016.
Την Κυριακή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε πως θα ταξιδέψει προσωπικά στο Πεκίνο «προκειμένου να συναντήσει τους ειδικούς υγείας στην Κίνα και να πάρει απαντήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό».