Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Που οφείλεται η έξαρση των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας με τους θανάτους να έχουν φθάσει πλέον τους 19 και τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να πλησιάζουν τους 70. Η αύξησης των περιστατικών της γρίπης που χρειάζονται άμεση νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει προκαλέσει ανησυχία για την επάρκεια κλινών εντατικής θεραπείας, δεδομένου ότι κάθε ασθενής με γρίπη νοσηλεύεται επί τουλάχιστον 10 ημέρες στη Μονάδα. Οι περισσότεροι από τους 19 θανάτους που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον πανδημικό υπότυπο ιού γρίπης Α (στο γνωστό Η1Ν1), ενώ χαρακτηριστικό είναι πως όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς και η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Βασικές αιτίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος με τη γρίπη είναι αφενός η απροθυμία των Ελλήνων να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και η οικονομική κρίση που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό.

Έλλειψη εμβολίων για τη γρίπη στη χώρα μας καταγγέλλει ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει, όσοι προσβάλλονται από τον Η1Ν1 να έχουν αφεθεί στο έλεος του ιού.

«Οι ασθενείς και ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν άμεσα και πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους αμέσως και να λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα, με αμφίβολη όμως αποτελεσματικότητα… Αυτά δυστυχώς, συμβαίνουν το 2014 στην Ελλάδα. Όταν το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη φτάνει στο 80% ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 16%», σημειώνει ο καθηγητής και καταλήγει εκφράζοντας το φόβο του ότι «θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα».

Χαρακτηριστικό επίσης, είναι ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του υπουργείου Υγείας, διαπιστώθηκε ότι πολλοί γιατροί δεν χορηγούν αντι-ιικά φάρμακα στους ασθενείς με γρίπη, αλλά αντιβιοτικά, αφήνοντας τους ουσιαστικά χωρίς θεραπεία.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

o Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
o Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
o Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
o Μεταμόσχευση οργάνων
o Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
o Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
o Χρόνια νεφροπάθεια.
o Νευρομυϊκά νοσήματα

• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων