Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρωτογενές πλεόνασμα ή συντάξεις; Ιδού η απορία!

Έλλειμμα 2,5-3,5 δισ. ευρώ θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 υποστηρίζουν αναλογιστές και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργείου Εργασίας για έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος για επιπλέον έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Έτσι, είτε θα εγκαταλειφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε θα πέσει μαχαίρι 20%+ στις κύριες συντάξεις. Και στις δύο περιπτώσεις θα προκληθεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Το κράτος έχει υποχρέωση, όπως είναι γνωστό, να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα στην Κοινωνική Ασφάλιση που προκάλεσε η χρόνια ανοχή στην εισφοροδιαφυγή, το PSI, η υψηλή ανεργία και η δραματική μείωση των εσόδων που προκάλεσε η ακραία πολιτική λιτότητας. Το έλλειμμα στο ΙΚΑ, πρόκειται να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ το 2014, στον ΟΑΕΕ 380.000 άτομα δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ, στον ΟΓΑ 285.000 από τους 620.000 που είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι, δεν πληρώνουν εισφορές, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Αν μάλιστα περάσει της τρόικας και καταργήσει τους κοινωνικούς πόρους και επιβάλλει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων, τότε καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι το σύστημα θα καταρρεύσει. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει τις αποφάσεις στο καλοκαίρι του 2014, μετά την ελληνική προεδρία και τις ευρωεκλογές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων