Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Πρώτο θετικό χειροπιαστό αποτέλεσμα από τον αγωγό TAP

Το πρώτο απτό, θετικό αποτέλεσμα της επιλογής του TAP ως του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, κατεγράφη ήδη, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (BP, Statoil, Total, Socar) για την προμήθεια 1 δις κμ αερίου ετησίως από το 2019.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Μπακού μεταξύ της ΔΕΠΑ της SOCAR και της Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ  και προβλέπει την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση  του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2.

Πρόκειται για συμφωνία 25ετούς διάρκειας, σε τιμές που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατά περίπου 20%-25% χαμηλότερες (τιμές Δυτικής Ευρώπης),  σε σχέση με αυτές που η ΔΕΠΑ προμηθεύεται αέριο από την Gazprom. Οι πρώτες ποσότητες θα αρχίζουν να παραδίδονται από το 2019, υπό την αίρεση βεβαίως ότι θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο TAP.  Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ  2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ.

Η κοινοπραξία «Σαχ Ντενίζ» προχώρησε στη σύναψη ανάλογων συμφωνιών προμήθειας, πέραν της ΔΕΠΑ και με τις εταιρίες: Edison, Bulgargaz, Shell, Gaz Natural, EON, Gas de France-Suez, Hera Traiding, Enel και AXPO. Οι συμφωνίες είναι 25ετούς διάρκειας και προβλέπουν την προμήθεια άνω των 10 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία θα προέλθουν από την αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν.

Μέσω της αξιοποίησης του TAP και του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων