Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer επιδιώκει την εξαγορά της βρετανικής AstraZeneca έναντι ποσού μεγαλύτερου των 100 δισεκ. δολαρίων, δημιουργώντας έναν νέο γίγαντα στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά.
Η Pfizer επιβεβαίωσε σήμερα ότι προσέγγισε, αρχικά τον Ιανουάριο, την AstraZeneca με πρόταση εξαγοράς, καθώς και ότι υπήρξε και δεύτερη προσέγγιση εκ μέρους της στις 26 Απριλίου, με σκοπό να αρχίσουν συζητήσεις για την εξαγορά της.
Οι μετοχές της AstraZeneca εκτινάχθηκαν 15% στην αρχή της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Εάν πραγματοποιηθεί, η εξαγορά θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ στον φαρμακευτικό κλάδο. Η νέα προσέγγιση από τη Pfizer έγινε εν μέσω ενός κύματος συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα.
Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Pfizer ανέφερε ότι η AstraZeneca είχε αρνηθεί τις συζητήσεις και στις δύο περιπτώσεις και ότι ο αμερικανικός όμιλος εξετάζει τώρα τις επιλογές του.
Η αρχική πρόταση της Pfizer, που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της AstraZeneca στις 5 Ιανουαρίου, περιλάμβανε έναν συνδυασμό μετρητών και μετοχών και αποτιμούσε την αξία της μετοχής της βρετανικής εταιρείας σε 46,61 στερλίνες (76,62 δολάρια) – μία προσαύξηση περίπου 30% (σε σχέση με τη χρηματιστηριακή της αξία) εκείνη την περίοδο. Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε ότι εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο μίας συναλλαγής με την οποία οι μέτοχοι της AstraZeneca θα είχαν και πάλι μία σημαντική προσαύξηση της αξίας των μετοχών τους. Η τιμή της μετοχής του βρετανικού ομίλου έκλεισε την Παρασκευή στις 40,80 στερλίνες, με τη χρηματιστηριακή αξία του να διαμορφώνεται σε 51,5 δισεκ. στερλίνες (86,6 δισεκ. δολάρια). Δεδομένου ότι η Pfizer πιθανότατα θα πρέπει να προσφέρει υψηλότερο υπερτίμημα αυτή τη φορά, η τελική αξία της συμφωνίας μπορεί να είναι σημαντικά πάνω από τα 100 δισεκ. δολάρια.
Μία εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο για την ανακοίνωση της Pfizer, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει την αντίδρασή της. Η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας θα έδινε στην Pfizer μία σειρά υποσχόμενων – αν και ακόμη ριψοκίνδυνων – πειραματικών φαρμάκων κατά του καρκίνου, γνωστών ως ανοσοθεραπειών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου για να αντιμετωπίζει όγκους, ενώ μπορεί επίσης να έχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Η εξαγορά μίας ξένης επιχείρησης έχει εξ άλλου λογική για την Pfizer, καθώς αυτή διαθέτει δεκάδες δισεκ. δολαρίων σωρευμένα σε ξένες θυγατρικές της, τα οποία θα έπρεπε να φορολογηθούν με υψηλούς συντελεστές, εάν επαναπατρίζονταν στις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός όμιλος έχει μακρά παράδοση μεγάλων εξαγορών, με τελευταία την αγορά της Wyeth το 2009. Η συναλλαγή θα ήταν συμπληρωματική τόσο για τη μονάδα νεωτεριστικών φαρμάκων της Pfizer όσο και για τα καθιερωμένα προϊόντα της – που περιλαμβάνουν παλαιότερα φάρμακα και φάρμακα εκτός πατέντας.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ