Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

Μία 20χρονη γυναίκα από την Ταϊβάν είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η6Ν1, ανακοίνωσαν Ταϊβανέζοι επιστήμονες.

Η γυναίκα νοσηλεύτηκε με συμπτώματα γρίπης το Μάιο σε νοσοκομείο και αφού ακολούθησε θεραπεία με το φάρμακο Tamiflu ανάρρωσε πλήρως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χο-Σενγκ Γου του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν, έκαναν γενετική ανάλυση του ιού και ανακάλυψαν ότι ο ιός, ο οποίος έως τώρα εξαπλωνόταν μόνο σε πουλιά, έκανε τις κατάλληλες πρωτεϊνικές μεταλλάξεις στην επιφάνειά του, οι οποίες του επιτρέπουν πλέον να προσκολλάται στην ανώτερη αναπνευστική οδό των ανθρώπων, εισδύοντας έτσι στα ανθρώπινα κύτταρα και μολύνοντάς τα.

Σύμφωνα με τη γενετική ανάλυση του δείγματος, το νέο στέλεχος του ιού Η6Ν1 κυκλοφορεί στα κοτόπουλα της Ταϊβάν από το 1972.

Η ασθενής δούλευε σε κατάστημα τροφών, δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε πλησιάσει κοτόπουλα ή άγρια πουλιά και έτσι η ακριβής πηγή της μόλυνσής της παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

«Ο Η6Ν1 είναι ένας όχι ιδιαίτερα παθογόνος ιός, που συναντάται συχνά σε άγρια και οικόσιτα πτηνά σε πολλές ηπείρους. Τα ευρήματά δείχνουν ότι μια μοναδική ομάδα αυτών των ιών έχει γίνει ενδημική και κυρίαρχη στα πουλερικά της Ταϊβάν. Καθώς αυτοί οι ιοί συνεχίζουν να εξελίσσονται και να συσσωρεύουν μεταλλάξεις, αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση των ανθρώπων», εξηγεί ο Δρ. Χο-Σενγκ Γου.

«Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί η δυνητική απειλή από αυτόν τον αναδυόμενο ιό», προσθέτει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων