Ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η έκθεση της BlackRock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών που θα περιλαμβάνει και προτάσεις για το δέον γενέσθαι με τα «κόκκινα δάνεια» και τις επισφάλειες, οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς, διαρρέουν ότι θα τοποθετήσουν τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν στην κατοχή τους σε ξεχωριστές «bad banks», χωρίς να λένε τι θα γίνει μετά. Αντίθετα, η Eurobank και η Alpha Bank δεν αποκαλύπτουν ακόμη τη στρατηγική τους. Σημειώνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημιουργήσει bad banks, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των απλήρωτων δανείων – συχνά τα πωλούν distress funds – αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον υγιή τομέα της επιχείρησής τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers επισημαίνεται για το τραπεζικό σύστημα ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαχείριση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες ώστε να ξεμπλοκαριστεί ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας που πλήττεται από εκατοντάδες εταιρίες «ζόμπι».
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από ζημίες 27 δισ. ευρώ που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, τα επισφαλή δάνεια άγγιζαν το 29% στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, πάνω από τρεις φορές το μέσο όρο του 7,15% που κατέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ευρωζώνη το 2012.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σήμερα σε 65 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 35 δισ. είναι εταιρικά) και θα προστεθούν, με βάση εκτίμηση της ελεγκτικής εταιρίας, άλλα 10 δισ. «κακά» επιχειρηματικά δάνεια, από την εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για την τριετία 2014-16. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακτήσουν το 20% της ζημίας, δηλαδή 7 δισ. ευρώ με τα σημερινά νούμερα αν προχωρούσαν σε ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό αποτελεί μονόδρομο.
Σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (24,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της), σκοπεύει να δημιουργήσει μια “bad bank” στους επόμενους δύο μήνες. Επίσης, βρίσκεται σε συνομιλίες με ιδιώτες επενδυτές για τη δημιουργία ενός joint venture για τη λήψη μειοψηφικών μεριδίων σε ορισμένα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικών δανείων. Στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου οι απομειώσεις φτάνουν στο 33%, αναζητούνται τρόποι για να διαχωριστούν τα υγιή δάνεια από τα εξυπηρετούμενα και ελπίζεται ότι το θέμα να έχει ρυθμιστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.