Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Πώς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλάζουν τη ζωή μας

Η εμφάνιση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και η σταθερή μείωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι οι δύο μεγαλύτερες ιστορίες μάρκετινγκ της δεκαετίας. Τόσο τα έντυπα όσο και η θεαματικότητα της τηλεόρασης έχουν μειωθεί σταθερά από το 2000. Η τηλεοπτική θεαματικότητα, για παράδειγμα, έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% από το 2002.

Αντιθέτως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τεράστια κέρδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του MySpace, με αύξηση της χρήσης των μέσων ενημέρωσης μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ κατά 800% τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Για τους ειδικούς του μάρκετινγκ, αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής τους. Η ταχεία μετάβαση από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν εύστοχα, σχετικά μηνύματα μάρκετινγκ. Αυτή η νέα προσέγγιση που οδηγείται από τα συλλεγθέντα δεδομένα δεν είναι μόνο πολύ πιο αποτελεσματική, αλλά και πιο οικονομικά αποδοτική και επεκτάσιμη.

Το συμβατικό μάρκετινγκ προσπαθεί να χτυπήσει χιλιάδες άτομα με ένα βέλος. Αυτό συνήθως απαιτεί σημαντική αρχική επένδυση και μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, χωρίς την εγγύηση ότι οι ειδικοί του μάρκετινγκ θα φτάσουν στους κατάλληλους πελάτες.

Το εξατομικευμένο μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί προσωπικά κοινωνικά δεδομένα και χαρακτηριστικά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κλιμακωθεί από ένα εξαιρετικά στενό κοινό στόχο («όπως άντρες ηλικίας 18-22 που τους αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας») σε ένα κοινό που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες («ηλικίας 18-22 ετών που τους αρέσει η ηλεκτρονική μουσική»). Με την εξέταση της ομάδας δεδομένων και συμπεριφοράς των χρηστών και του κοινωνικού τους προφίλ, οι ειδικοί του μάρκετινγκ μπορούν να δημιουργήσουν ειδικά μηνύματα με μεγαλύτερη στόχευση και, τελικά, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων