Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ρώσικο εμπάργκο στα iPad

Τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης πρόσφατα αντικατέστησαν τις ταμπλέτες τους iPad, που κατασκευάζει ο αμερικανικός γίγαντας της πληροφορικής, η Apple, με τις ταμπλέτες της Samsung, που κατασκευάζει ο ομώνυμος κορεατικός όμιλος, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Νικολάι Νικιφόροφ, επικαλούμενος τους κινδύνους κατασκοπείας.

Οι ταμπλέτες αυτές «αποτελούν ειδικά προστατευμένο εξοπλισμό, τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εργαστούμε με εμπιστευτικές πληροφορίες» εξήγησε ο Νικιφόροφ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ένα μέρος των πληροφοριών που ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια των υπουργικών συμβουλίων «έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και αυτές οι συσκευές της Samsung ανταποκρίνονται απόλυτα σε αυτές τις απαιτήσεις» σημείωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ούτε να περιορίσει την αγορά αμερικανικών προϊόντων σε αυτόν τον τομέα, όμως θα ζητήσει από τους φορείς δημόσιας διοίκησης να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των εταίρων στους οποίους συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, εξήγησε ο υπουργός.

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης για το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής θα αυξήσουν αισθητά τον όγκο των δεδομένων που υποκλέπτουν προκαλεί, ασφαλώς, σοβαρή ανησυχία σε πολλούς αξιωματούχους που βρίσκονται σε δημόσια αξιώματα» προσέθεσε.

Προηγουμένως είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ταμπλέτες ρωσικής προέλευσης.

Οι ταμπλέτες αυτές, που είχαν παρουσιαστεί στα ρωσικά μέσα το 2012, αξιοποιούν τη ρωσική μηχανή αναζήτησης Romos που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android, δηλαδή δεν εξαρτώνται από την Google, για την οποία έχουν υπάρξει έντονες υποψίες ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων