Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Σάλος στη Βραζιλία: Οι Ινδιάνοι μηνύουν τον Μπολσονάρου για ρατσιστικό σχόλιο

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι άκρως ρατσιστικές δηλώσεις του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εις βάρος των Ινδιάνων, προκαλώντας την οργή των ιθαγενών που προαναγγέλλουν μήνυση εις βάρος του.

Η μεγαλύτερη ένωση αυτοχθόνων ιθαγενών της Βραζιλίας, που εκπροσωπεί 300 φυλές ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά του αρχηγού της χώρας, που υποστήριξε ότι «εξελίσσονται» και εξανθρωπίζονται όλο και περισσότερο.

«Θα πρέπει να θέσουμε ένα όριο σε αυτόν τον διεστραμμένο άνθρωπο», τονίζει στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της Ένωσης Αυτοχθόνων Λαών (ΑΡΙΒ) Σόνια Γκουαζαζάγα, προσθέτοντας «η ΑΡΙΒ θα προσάγει στο δικαστήριο τον Μπολσονάρου για το έγκλημα του ρατσισμού».

Το έγκλημα του ρατσισμού θεωρείται πολύ σοβαρό στην Βραζιλία και μια καταδίκη γι’ αυτό μπορεί να επισύρει και πενταετή κάθειρξη.

«Γίνονται όλο και περισσότερο άνθρωποι»

Οι επίμαχες αυτές δηλώσεις του Μπολσονάρου, που διατυπώθηκαν σε ένα βίντεο το οποίο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανήρτησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τη νεώτερη προσβολή του στις φυλές των αυτοχθόνων: «οι Ινδιάνοι έχουν αλλάξει, εξελίσσονται και γίνονται όλο και περισσότερο ένα ανθρώπινο ον σαν κι εμάς», δήλωνε προσθέτοντας «αυτό που θέλουμε είναι να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας έτσι ώστε να είναι οι ίδιοι κύριοι της γης τους».

Το γραφείο της προεδρίας δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί μήνυση κατά του Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει δηλώσει παλαιότερα πως οι εκτάσεις των αυτοχθόνων είναι υπερβολικά μεγάλες και πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει την γεωργική και μεταλλευτική εκμετάλλευσή τους. Κατά το παρελθόν περιέγραφε τους ιθαγενείς ως «ζώα σε ζωολογικό κήπο», ενώ δηλώνει πως θέλει να τους ενσωματώσει μέσα στην κοινωνία και την οικονομία της Βραζιλίας. Οι αυτόχθονες φύλαρχοι καταγγέλλουν τις δηλώσεις αυτές ως σχεδιασμένη εθνοκάθαρση, που επιδιώκει να εξαφανίσει την κουλτούρα τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων