Ο ΣΕΒ επιστρέφει στις ρίζες του και ζητάει από την κυβέρνηση και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο της χώρας να χαράξουν βιομηχανική πολιτική, διότι όπως υποστηρίζει, «στην Ενωμένη Ευρώπη, σήμερα, επιστροφή στην ανάπτυξη σημαίνει επιστροφή στην πραγματική οικονομία, με αιχμή τη βιομηχανία».
Τα χρόνια της ευμάρειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τότε που η βιομηχανία δεν ήταν μόδα ο ΣΕΒ είχε ανοίξει τις πόρτες του σε εταιρίες διαφόρων τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και μετονομάστηκε από Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων. Η λέξη βιομηχανία όλο και μίκραινε στη μαρκίζα της οδού Ξενοφώντος μέχρι που κόντεψε να σβηστεί πλήρως.
Βέβαια θα πει κανείς ότι τότε ήταν άλλοι καιροί και άλλα τα ήθη. Όπως επίσης ότι η βιομηχανία είχε πάψει επί τουλάχιστον 15 χρόνια να είναι μόδα και στις Βρυξέλλες. Οι εκεί γραφειοκράτες ορκίζονταν στις λεγόμενες οριζόντιες πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και ξόρκιζαν τις κλαδικές παρεμβάσεις στήριξης τομέων της παραγωγής.
Όπως φαίνεται όμως, ο καιρός έχει γυρίσματα και η Ευρώπη θέτει το ζήτημα της βιομηχανικής πολιτικής πρώτο στην αναπτυξιακή της ατζέντα μέχρι το 2020. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για λύτρωση από την κρίση σε αυτή την «επιστροφή στο μέλλον» και έχουν αποφασίσει, να αφιερώσουν στη βιομηχανική πολιτική την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου 2014.
Το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό εδώ και αρκετό καιρό στην Ξενοφώντος όπου αναζητούσαν τον κατάλληλο χρόνο για την εξωτερίκευση του. Χθες λοιπόν ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή Ελλάδα της ύφεσης και της από-ανάπτυξης, ο όρος «βιομηχανική πολιτική» δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο, η λέξη «βιομηχανία» έχει γίνει περίπου μεταφορική, η έννοια της βιομηχανικής αναγέννησης φαντάζει εξωτική. Ο όρος «βιομηχανική πολιτική» λάμπει διά της απουσίας του και στα επίσημα κείμενα για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Και η ανακοίνωση καταλήγει:
Χωρίς εθνική παραγωγική βάση, όμως, πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση;
Χωρίς βιομηχανική πολιτική, σε ποιά πόδια θα σταθεί η πραγματική οικονομία, σε ποιά ανάπτυξη μπορούμε να ελπίζουμε;»
Και επειδή οι βιομήχανοι αρέσκονται να δηλώνουν τις θέσεις τους και δια των συμβολισμών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ, τον Μάιο του 2014 θα έχει ένα από τα παραδοσιακά βαριά ονόματα της βιομηχανίας.