Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Σε δημοπρασία το μετάλλιο του Τζέσε Όουενς

Είναι «δύσκολο» για τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, να δεχθεί ότι ένα χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 θα τεθεί σε δημοπρασία και, ενδεχομένως, θα αγοραστεί από ιδιώτη συλλέκτη.

Το μετάλλιο, ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε ο Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ, είναι «ένα κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς,» δήλωσε ο Μπαχ την Τετάρτη.

«Έχει μια μεγαλύτερη σημασία, πέρα από τα αθλητικά επιτεύγματα του Τζέσε Όουενς, η οποία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας ιστορίας μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ στο Associated Press. «Το να δοθεί ο συγκεκριμένο κειμήλιο σε δημοπρασία είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση.»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στην πώληση. Ο Οίκος Δημοπρασιών SCP λέει ότι το μετάλλιο θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 1 εκατ. δολάρια όταν η δημοπρασία ανοίξει αργότερα αυτό το μήνα.

«Είτε αυτό το μετάλλιο αγοραστεί από ιδιώτη ή από κάποιον φορέα, ο οίκος δημοπρασιών SCP θεωρεί ότι το ιδανικό μέρος για το χρυσό μετάλλιο του Τζέσε Όουενς είναι σε κάποιο μουσείο όπου μπορεί να είναι προσβάσιμο στο κοινό και να διαιωνιστεί η παγκόσμια κληρονομιά του Όουενς», δήλωσε ο Νταν Ίμλερ, αντιπρόεδρος της οίκου δημοπρασιών SCP.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Όουενς έδωσε το μετάλλιο στον φίλο του, αστέρα του κινηματογράφου Bill “Bojangles” Robinson, για να τον ευχαριστήσει για τη βοήθεια που του παρείχε ώστε να μπορέσει να εργαστεί στον κινηματογράφο μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Η χήρα του Ρόμπινσον έβγαλε το αντικείμενο σε δημοπρασία.

Ο οίκος SCP επιβεβαίωσε ότι το μετάλλιο είναι γνήσιο. Η τύχη των άλλων τριών μεταλλίων αγνοείται.

Τα χρυσά μετάλλια του Όουενς που είχε κερδίσει στα 100, 200 και 400 μέτρα και στο άλμα εις μήκος είχαν αντικατασταθεί και εκτίθενται τώρα στο Ohio State University, το πανεπιστήμιο όπου φοίτησε.

Ο Όουενς πέθανε το 1980.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων