Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Σε ετοιμότητα η Ιαπωνία για ενδεχόμενη επίθεση της Πιονγκγιάνγκ (;)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ιαπωνία εγκαινίασε μια ανοιχτή άσκηση για την πυραυλική άμυνα την Τετάρτη, σε μια κίνηση με την οποία φιλοδοξεί να καθησυχάσει τη χώρα ως προς την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει κάθε είδους πυραυλική επίθεση από τη γειτονική Βόρεια Κορέα.

Μια συστοιχία Patriot PAC-3 τοποθετήθηκε στην αμυντική βάση της Asaka, κοντά στο Τόκιο, η κεραία του ραντάρ της ενεργοποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα ο εκτοξευτής πυραύλων της τέθηκε σε θέση πυροδότησης. Η άσκηση αυτή είναι μία από τις τέσσερις που πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία.

«Ανοίγοντας την άσκηση αυτή στο ευρύ κοινό είναι ένας τρόπος να καθησυχάσουμε τους ανθρώπους για την ασφάλειά τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Akinori Hanada, αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεράμυνας.

Να σημειωθεί ότι η Βόρειος Κορέα έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στα πυραυλικά της προγράμματα όσο και σε αυτά ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές ότι θα καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Jim Mattis, δήλωσε αυτό το μήνα ότι τα προχωρημένα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας αποτελούν την «πιο επείγουσα» απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης έχουν βελτιωθεί σε ταχύτητα και εμβέλεια.

Την ίδια στιγμή, η Νότια Κορέα έχει αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ (THAAD) για την προστασία της από την απειλή της Βόρειας Κορέας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Κίνας, του μοναδικού βασικού συμμάχου της Βορείου Κορέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστοιχίες PAC-3 της Ιαπωνίας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον τυχόν εισερχόμενων κεφαλών. Με μια εμβέλεια περίπου 15 χιλιομέτρων, είναι σε θέση να προστατεύσουν μεγαλύτερες πόλεις και βασικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Παρά ταύτα, η ραγδαία πρόοδος στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει ανησυχία στο Τόκιο σχετικά με τη χρησιμότητα των συστημάτων PAC-3 και Aegis στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των PAC-3 ώστε να επεκτείνει την εμβέλεια και την ακρίβειά τους, αλλά το πρώτο από αυτά δεν θα είναι έτοιμο παρά το 2020.

Εκτός από τις δημόσιες ασκήσεις των PAC-3, ορισμένες επαρχίες στην Ιαπωνία έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις εκκένωσης για πυραυλικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ακολουθήσει η προβολή σύντομων σποτ 30 δευτερολέπτων για δημόσια ενημέρωση, με διαφημίσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, παρέχοντας συμβουλές στους ανθρώπους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri.

Πηγή:Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων