Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Σε ποιους έστειλε μηνύματα το «αφεντικό» της Gazprom

Αυστηρά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους έστειλε από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που βρέθηκε στην Αθήνα για να προεδρεύσει και να μιλήσει στη γενική συνέλευση του European Business Congress, μιας επιχειρηματικής Ένωσης με επικεφαλής τον ίδιο και την εταιρία του.

Σε μια εξαιρετικά σύντομη ομιλία, συνόψισε τις θέσεις της Gazprom για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας ξεκινώντας από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου, συνεχίζοντας με τη σημασία της συμφωνίας Ρωσίας Κίνας και κλείνοντας με τους σχεδιασμούς της εταιρίας του για την περεταίρω επέκταση της στην Ευρωπαϊκή αγορά.

«Ελπίζω, είπε, ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει η συμφωνία με την Ουκρανία.» Η φράση αυτή όμως συνοδεύτηκε από μια προϋπόθεση και ένα τελεσίγραφο: Η Ουκρανία «θα αρχίσει να πληρώνει αυτά που οφείλει» και στο εξής οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα προπληρώνονται. Με άλλα λόγια για να κλείσει η συμφωνία η Ουκρανία θα πρέπει έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχει προπληρώσει το αέριο που θα παραλάβει για τον Ιούνιο.

«Η πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα, είπε, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στην ιστορία του φυσικού αερίου και μέσω αυτής ανοίγονται τεράστιοι ορίζοντες για την Gazprom στην αγορά της Ασίας.» Και πρόσθεσε με νόημα: «Τα αποτελέσματα της θα γίνουν αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί θα ασκήσει επιρροή στις τιμές της Ευρώπης.»

Με άλλα λόγια, η συμφωνία με την Κίνα θα άρει την εξάρτηση της Μόσχας από την αγορά της Ευρώπης και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν από τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εάν δεν θέλουν να διακυβεύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού των χωρών τους με φυσικό αέριο.

Και για να γλυκάνει το χάπι ο Αλεξέι Μίλερ πρόσθεσε: «Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πρώτη αγορά για την Gazprom και όχι μόνο σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε αλλά και να την επεκτείνουμε.» Η νέα στρατηγική της Gazprom προβλέπει ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων, ΙΧ και φορτηγών, πλοίων, ακόμη και τρένων. Για να υλοποιηθεί όμως κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ενώ έριξε και το «τυράκι» των επενδύσεων σημειώνοντας ότι η Gazprom είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός Ρωσίας για τη δημιουργία υποδομών τροφοδοσίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο των οχημάτων αλλά και των πλοίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων