Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Σε υψηλό 44.000 ετών οι θερμοκρασίες στην Αρκτική!

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η Αρκτική θερμαίνεται και ότι οι πάγοι λιώνουν, αλλά σε σχέση με το παρελθόν, πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μέσες θερινές θερμοκρασίες στην ανατολική Αρκτική του Καναδά ήταν φέτος οι υψηλότερες των τελευταίων 44.000 ετών και πιθανότατα των τελευταίων 120.000 ετών.

«Το βασικό στοιχείο εδώ είναι πόσο άνευ προηγουμένου είναι η υπερθέρμανση στην Αρκτική του Καναδά», αναφέρει ο ερευνητής Γκίφορντ Μίλερ. «Αυτό που μας δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι πράγματι η άνοδος των θερμοκρασιών που παρατηρούμε βρίσκεται έξω από κάθε γνωστή φυσική μεταβλητότητα και πρέπει να οφείλεται στην αυξημένη διοχέτευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν αυτές που επικρατούσαν κατά την πρώιμη ολόκαινο εποχή, τη γεωλογική εποχή που ξεκίνησε πριν από 11.700 περίπου χρόνια. Τότε η ποσότητα ηλιακής ενέργειας που έφθανε στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους θερινούς μήνες ήταν περίπου 9% μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα.

HTML tutorial

Ο Μίλερ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τις φυσαλίδες που βρήκαν εγκλωβισμένες σε πυρήνες πάγου από γεωτρήσεις για να δουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Αρκτική στο παρελθόν καθώς και τα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά τους με δεδομένα από φυτά που βρήκαν κάτω από παγοκρηπίδα της Αρκτικής, η οποία έλιωνε, είδαν ότι η βλάστηση αυτή βρισκόταν παγιδευμένη στον πάγο για τουλάχιστον 44.000 χρόνια. Όλα μαζί τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή δεν έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα πιθανότατα τα τελευταία 120.000 χρόνια.

Η Αρκτική θερμαίνεται εδώ και έναν αιώνα, αλλά τα επίπεδα αυξήθηκαν σημαντικά τη δεκαετία του ’70, αναφέρει ο Μίλερ. «Και μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές», συμπλήρωσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων