Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Σκάνδαλο στη Eurovision: Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορείται για δωροδοκία

Οι Βρετανοί παραπονιούνται εδώ και χρόνια ότι ο διαγωνισμός της Eurovision είναι στημένος και τώρα αποδεικνύεται πως οι ανησυχίες τους είχαν βάση. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού δέχθηκαν καταγγελίες ότι κάποιες χώρες εξαγόρασαν ψήφους στο φετινό τελικό.

Το Αζερμπαϊτζάν, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση και τα τελευταία τέσσερα χρόνια παίρνει σταθερά το δωδεκάρι της Μάλτας, κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ενώ παράλληλα πληρώνει Λιθουανούς φοιτητές να ψηφίσουν πολλές φορές.

Και η ΠΓΔΜ κατηγορείται ότι ακολουθεί ένα σύστημα ψηφοφορίας μαζί με άλλα κράτη, προκειμένου να κατακτά υψηλή θέση. Η καταγγελία έγινε από μέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.

Το Αζερμπαϊτζάν πρόσφερε «αρκετά χρήματα για ένα ολόκληρο χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ξέρω τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες που έχουν κάνει αντίστοιχες συμφωνίες».

Τον Μάιο, η αζέρικη αποστολή κατηγορήθηκε ότι είχε προμηθεύσει κάρτες SIM σε Λιθουανούς φοιτητές προκειμένου να τους ψηφίσουν.

Λιθουανική ιστοσελίδα δημοσίευσε βίντεο που δείχνει κάποιους που μιλούν Ρώσικα να προσφέρουν 20 ευρώ για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν στο φετινό τελικό. Η χώρα, που φιλοξένησε την περυσινή Eurovision καθώς είχε κερδίσει το 2011, λαμβάνει πάντα πολλούς πόντους από χώρες όπως η Λιθουανία, η Μάλτα, η Βουλγαρία και το Ισραήλ.

Ο υπεύθυνος της Eurovision ανακοίνωσε ότι οι εν λόγω καταγγελίες διερευνώνται. «Ο κόσμος πάντα ψηφίζει τους γείτονές του, αλλά να δέχονται χρήματα για να το κάνουν, είναι σοκαριστικό».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img