Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Σνομπάρει τον ΟΗΕ η Σαουδική Αραβία

Την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνήθηκε η Σαουδική Αραβία κατηγορώντας το Συμβούλιο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας την έκπληξη της διπλωματικής κοινότητας.

Η Σαουδική Αραβία εξελέγη ένα από τα πέντε κράτη που αναλαμβάνουν θέση μη μόνιμου κράτους μέλους. Αρνήθηκε, όμως, τη θέση καταγγέλλοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για αδράνεια και αποτυχία εκπλήρωσης των καθηκόντων του ως προς την αντιμετώπιση παγκόσμιων συγκρούσεων και ειδικά του εμφυλίου στη Συρία.

«Ο τρόπος, οι μηχανισμοί δράσης και τα διπλά κριτήρια που υπάρχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το εμποδίζουν από την εκπλήρωση των καθηκόντων του και την ανάληψη ευθυνών για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας όπως απαιτείται», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του. «Γεγονός που επιτρέπει στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ να συνεχίζει τη σφαγή του λαού του και να κάνει χρήση χημικών οπλών ατιμώρητα».

Τα πέντε μη μόνιμα κράτη μέλη – Αζερμπαϊτσάν, Γουατεμάλα, Μαρόκο, Πακιστάν, Τόγκο – αντικαταστάθηκαν από το Τσαντ, τη Χιλή, τη Λιθουανία, τη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία.

Για πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία του ΟΗΕ παραιτείται χώρα από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγη ώρα μετά την εκλογή της από την Γενική Συνέλευση. Η παραίτηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν εντελώς απροσδόκητη, καθώς η υποψηφιότητα της ήταν από μήνες γνωστή και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη και τις ΗΠΑ.

Τι θα συμβεί τώρα; Άγνωστο. Πιθανότατα το Συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η έδρα ανήκει στη Σαουδική Αραβία, αλλά θα συνεδριάσει με 14 μέλη. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να γίνει και νέα ψηφοφορία και να εκλεγεί νέο μέλος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων