Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Σοκ! Στην Κολομβία βρέθηκαν τα κλεμμένα ελληνικά ιατρικά μηχανήματα

Η Ελληνική αστυνομία εξιχνίασε τις κλοπές των ιατρικών μηχανημάτων μεγάλης αξίας από νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας με τις έρευνες να τους οδηγούν εν τέλει στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Κολομβία. Όπως έγινε σήμερα γνωστό ότι η αστυνομία κατέληξε ότι πίσω από τις κλοπές βρίσκεται διεθνικό κύκλωμα από το οποίο ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη, υπήκοοι Κολομβίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν οι τρεις, ένας 20χρονος, έναν 37χρονος, και ένας 50χρονος οι οποίοι αφαίρεσαν από την Ελλάδα:

την 15 Μαΐου 2017 από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,
το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, 2 γαστροσκόπια.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στις αρχές Μαΐου με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., το διεθνικό κύκλωμα είχε εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρεςόπως τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Οι δράστες, φτάνοντας στις χώρες, νοίκιαζαν σπίτια μέσω ίντερνετ και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα νοσοκομεία που είχαν βάλει στο στόχαστρο για να κλέψουν.

Αφού αφαιρούσαν από αυτά τα μηχανήματα, τα έστελναν με εταιρείες ταχυμεταφορών στην Μπογκοτά της Κολομβίας, με ίδιο όνομα αποστολέα και παραλήπτη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού αφαίρεσαν τα ιατρικά μηχανήματα από τον «Άγιο Σάββα» και τα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου, αναχώρησαν για την Κολομβία μέσω Ισπανίας ενώ είχαν ήδη στείλει δύο πακέτα με ενδοσκόπια, ενώ οι Αρχές σταμάτησαν ένα πακέτο στο οποίο βρέθηκαν τέσσερα ενδοσκόπια, τα οποία προέρχονται από τα νοσοκομεία του «Αγίου Σάββα» και της Λάρισας.

Τα μηχανήματα που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστραφούν στα νοσοκομεία από όπου εκλάπησαν.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλέφτες δεν έκλεβαν τα ιατρικά αυτά μηχανήματα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικούς λόγους αλλά για χάρη του καρτέλ κοκαΐνης. Ειδικότερα, τα ήθελαν προκειμένου να βάζουν και να αφαιρούν από τα στομάχια των μεταφορέων τα ναρκωτικά.

Ο τρόπος δράσης τους ήταν ο εξής:

εισέρχονται αεροπορικώς στις χώρες και στη συνέχεια ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών ενοικίασης του διαδικτύου, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.
αφού διαπιστώσουν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, τις κατοπτεύουν, για να διαπιστώσουν το ωράριο λειτουργίας τους και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει, συχνά προσποιούμενοι ακόμη και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας,
στη συνέχεια ενημερώνουν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι διαπράττουν τις διαρρήξεις και αφαιρούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι παραμένουν περιμετρικά του χώρου έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου,

Επιπλέον συσκευάζουν και ταχυδρομούν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη των αφαιρεθέντων αντικειμένων και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός και η ανεύρεση τους, σε περίπτωση εντοπισμού ή σύλληψης, ενώ
σε κάθε χώρα διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων