Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Στενός κορσές οι όροι διαγωνισμού για τη μικρή ΔΕΗ

Διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους, για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα καταστήσουν τη «Μικρή ΔΕΗ» ανταγωνιστική θα συμπεριληφθούν τελικώς στο νομοσχέδιο για το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δυο κομμάτια και την πώληση του μικρότερου από τα δυο σε ιδιώτες.

Η Μικρή ΔΕΗ θα δημιουργηθεί είναι «κατ΄ εικόνα και ομοίωση» της σημερινής επιχείρησης και αυτό θα περιγράφεται σαφώς στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου, έλεγαν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν απαίτησης του ΠΑΣΟΚ.

Η σύσκεψη έληξε χωρίς απρόοπτα και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται σαφώς ότι:

  • Οι εργαζόμενοι της Μικρής ΔΕΗ θα έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με αυτούς που θα παραμείνουν στη σημερινή επιχείρηση.
  • Τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του λιγνίτη (λιγνιτικός πόρος, αποζημιώσεις για τη γη που δεσμεύεται προκειμένου να εξορυχθεί ο λιγνίτης κλπ), αλλά και τη χρήση των νερών των υδροηλεκτρικών έργων για άρδευση θα διατηρηθούν.
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα των ενδιαφερόμενων για την «Μικρή ΔΕΗ» θα αποτελέσει βασικό κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών που θα υποβάλουν όταν γίνει ο διαγωνισμός και αυτό θα περιγράφεται σαφώς στην προκήρυξη, η οποία πριν «βγει στο αέρα» θα εγκριθεί από τη Βουλή.
  • Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της Μικρής ΔΕΗ θα είναι αναλογικό ως προς τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών ενώ θα έχει την υποχρέωση παροχής ειδικών τιμολογίων όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Με άλλα λόγια στη Μικρή ΔΕΗ θα μεταβιβαστούν τόσο κερδοφόροι όσο και ζημιογόνοι πελάτες.

Με την σαφή περιγραφή των δεσμεύσεων αυτών στο νομοσχέδιο, που επεβλήθη από το ΠΑΣΟΚ, ελπίζεται ότι θα αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Παράλληλα όμως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε το … επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκφραστεί να είναι μάλλον περιορισμένο τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν ο… «κορσές» του διαγωνισμού για τη Μικρή ΔΕΗ να είναι πολύ πιο χαλαρός.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων