Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Στην «αναμπουμπούλα» του real estate κάποιοι… χαίρονται!

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Τέλος στις περιοχές προστασίας της κατοικίας, υπέρ της διευκόλυνσης ιδιωτικών επενδύσεων σε εμπορικές χρήσεις, βάζει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το σχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Με το νέο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν μπαίνει τάξη στο χωροταξικό χάος της χώρας άλλα όλα πλέον μπαίνουν στο ίδιο… σέικερ, με κίνδυνο ακόμα και να ακυρωθεί στο μέλλον ο βασικός στόχος των ρυθμίσεων που δεν ειναι άλλος απο την διευκόλυνση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις όμως είναι βιώσιμες μόνο όταν υπάρχουν σαφείς κανόνες κι όχι όταν αυτοί μπορούν να αλλάξουν με μια απλή υπουργική απόφαση ή με μια απόφαση της γενικής γραμματείας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι περιοχές «αμιγούς κατοικίας» μετονομάζονται σε περιοχές «κατοικίας» κι εκεί θα μπορούν να δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, πάρκιγκ, συνεργεία αυτοκινήτων, εστιατόρια, εκθεσιακά κέντρα κλπ. Επίσης, επιτρέπονται πλέον τα πάντα κατά μήκος των λεωφόρων και των κεντρικών δρόμων.

Όλα αυτά εξυπηρετούν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate που θέλουν να αξιοποιήσουν σειρά ακινήτων σε «παρθένες» σήμερα περιοχές. Μάλιστα, διάφοροι παρατηρητές σχολιάζουν ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν την Τρόικα, η οποία απαιτεί πολεοδομικό σχεδιασμό κι όχι αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, άλλα κυρίως εγχώρια συμφέροντα που στην «αναμπουμπούλα» εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Μάλιστα, αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Βουλιαγμένης η οποία είναι χαρακτηρισμένη σήμερα, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Στην ευρύτερη περιοχή η Τρόικα ενδιαφέρεται για τον Αστέρα και την πώληση παραλιακών ακινήτων. Εγχώρια όμως συμφέροντα ενδιαφέρονται για τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων