Η επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα αλλά και η αναγκαιότητα συνέχισης των μταρρυθμίσεων, όπως και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στη σημερινή τους συνάντηση.
Κατά την ομιλία του ο νέος διοικητής της ΤτΕ επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή μέσα στην επόμενη πενταετία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των «κόκκινων δανείων».
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ειναι πρόκληση» τόνισε και πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει πως η ανάκαμψη θα ερθει εάν δε λυθεί αυτό το ζήτημα και αν δεν γίνει αναχρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, χαρακτηρίζοντάς την μαζί με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, «πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι πέρα από τις δράσεις που ανέλαβε ο «Σούπερ Μάριο» και η ΕΚΤ από το 2007 είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο από κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.
Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του EFSF είπε ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα μελετά την ευκολία του επιχειρείν και έχει τη δική της αξιολόγηση -παγκόσμια προφανώς- και στη συγκεκριμένη κατάταξη, τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα μετακινήθηκε από τη θέση 136 στην 35, κάνοντας δηλαδή ένα άλμα 111 θέσεων μέσα σε πέντε χρόνια… Πράγμα που δείχνει πρόοδο μεν, όμως και στη θέση 35-36, η Ελλάδα παραμένει στον πάτο της ΕΕ. Αυτό δείχνει τι ακριβώς έχει συμβεί, νομίζω… αλλά είναι ακόμη στον πάτο, σε ό,τι αφορά την ΕΕ. Παγκοσμίως, είναι πολύ καλύτερα, αλλά έχει ακόμη δουλειά να κάνει για την ΕΕ».