Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Στο πλευρό 870 ανέργων δημοσιογράφων

Συμφωνητικό συνεργασίας για την υποστήριξη ανέργων στον κλάδο των μέσων μαζικής επικοινωνίας υπέγραψε σήμερα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.

Στόχος της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση πόρων των ΕΣΠΑ για την επανένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων που φθάνουν σήμερα τους 870 μετά το λουκέτο της ΕΡΤ.

Η κοινή πρωτοβουλία των φορέων περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, και αφορά σε δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς και υποστηρικτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής μέσω της αξιοποίησης αντίστοιχων πόρων του ΕΣΠΑ.

Αύριο κατατίθεται κοινή πρόταση της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης δράσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με στόχο την ενίσχυση των ανέργων που δημιούργησε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η πτώχευση του ALTER.

Η πρόταση περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής και επαγγελματικού (επανα)προσανατολισμού κατάρτισης και πρακτικής με δαπάνη έως 8.000 ευρώ ανά ωφελούμενο και η χρηματοδότηση των ανέργων με ποσό έως 15.000 ευρώ προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης με την προϋπόθεση ο αριθμός των ωφελούμενων να είναι τουλάχιστον 500 άτομα.

Το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ θα υποστηρίξει την προσπάθεια με τη τεχνογνωσία που διαθέτει ενώ θα συσταθεί συντονιστική ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει άμεσα τον σχεδιασμό, την εξειδίκευση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν.

«Η ΕΣΗΕΑ και η ΓΣΕΕ έχουν διαφορετικούς ρόλους αλλά και έναν κοινό σκοπό, την προστασία των ανέργων αλλά και των εργαζομένων», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και πρόσθεσε ότι «συνένωση των δυνάμεων είναι προς όφελος όλων. Δεν μπορούμε να στερούμαστε συμμάχους και φίλους. Η συνεργασία με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζεται σήμερα που η ΕΣΗΕΑ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, αν και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

«Ο κλάδος της ενημέρωσης χτυπήθηκε πρώτος και περισσότερο από την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς και πρόσθεσε ότι το πρώτο μέλημα των Ενώσεων πρέπει να είναι η επανένταξη των ανέργων.

«Πάντα είχα την ελπίδα μιας τέτοιας συνεργασίας» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας της Ομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, και πρόσθεσε ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίας μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα σημαντικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι από πηγές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Στο πλαίσιο του συμφωνητικού συνεργασίας που υπογράφηκε, οι τρεις πλευρές συνέστησαν κοινή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει άμεσα τον σχεδιασμό, την εξειδίκευση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων