Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Στο «σωματίδιο του Θεού» το βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Ο 80χρονος Βέλγος Φρανσουά Ένγκλερτ και ο 84χρονος Βρετανός Πίτερ Χιγκς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 για το έργο τους πάνω σε ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, όπως ανακοίνωσε η σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Η θεωρία «επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.

«Το βραβείο απονέμεται για την θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόησή μας της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την ανακάλυψη του θεμελιωδούς σωματιδίου στο πείραμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Το φετινό βραβείο είναι για κάτι μικρό που κάνει τη διαφορά», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ) για το θεωρητικό τους έργο το οποίο εντέλει επαληθεύτηκε πειραματικά από τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων